Piše: Vedran Cindrić

Odlične vijesti stigle su za ljubitelje cikloturizma, mlade grane turizma koja se ekspresno razvija, a za koju je Bjelovarsko – bilogorska županija proglašena idealnom destinacijom.

Naime, nakon uspješno provedenih projekata ulaganja u Programe razvoja cikloturizma na području Bjelovarsko-bilogorske županije Faze 1 i Faze 2 projekata vrijednih 800 tisuća kuna, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobren je novi Program razvoja cikloturizma Faza 3 za 2019. godinu u vrijednosti od 502 tisuće kuna.

Isti će Ministarstvo turizma sufinancirati s 316 tisuća kuna, a ostatak Bjelovarsko-bilogorska županija. Putem navedenog projekta kreće se u trasiranje i označavanje cikloturističkih ruta na području općine Kapela.

-To je jedna zaista odlična vijest i jako bitna stavka u brendiranju županijske rute. Sada će biti zaokružena cikloturistička ruta u općini Kapela. Dakle, uredit će se i opremit već postojeća županijska ruta sa šest sjenica, odnosno odmorišta za bicikliste. Postavit će se pametne klupe te nove stanice za popravak bicikla – izjavio je Hrvoje Supančić, koordinator za razvoj cikloturizma u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Dodaje da je sada s Fazom 3 zaokružena priča i da se sada može izaći na tržište.

-Mi sada turističkim agencijama možemo ponuditi pripremljene terene sa svim modernim dodacima kakve imaju zemlje u kojima cikloturizam cvjeta. Već sada osim domaćih biciklista, našu županijsku rutu prolaze i stranci od Belgijanaca, Nijemaca, Nizozemaca i drugi. Imamo i sedam novih ciklovodiča koju su uspješno prošli teorijske i praktične seminare i cjelokupna priča se kreće u zaista jednom pozitivnom smjeru – rekao je Supančić.

Što se tiče kapitalnog projekta koji bi staru željezničku prugu Bjelovar – Garešnice – Grubišno Polje pretvorilo u biciklistički ‘autoput’, Supančić ističe da je s njihove strane sve odrađeno te da se sada očekuje prikupljanje svih dozvola i prijavljivanje na EU projekte.

Rastući trend cikloturizma u Europi s preko 60 milijuna aktivnih biciklista očigledno je dobro prepoznat u našoj županiji zbog čega s pravom možemo očekivati već ovog ljeta još veći broj cikloturista na županijskoj ruti.