S gotovo 60 milijuna aktivnih biciklista u Europi cikloturizam predstavlja brzo rastući trend kako kod ljubitelja biciklističke vožnje tako i u samom turizmu. U našem Bjelovaru ova mlada grana turizma također postaje sve popularnija, a veliki trud u razvoju cikloturizma u našoj županiji ulaže Hrvoje Supančić, koordinator za razvoj istog u Bjelovarsko bilogorskoj županiji koji je prošli tjedan sa svojom suprugom Martinom te s prijateljem, dr. Davorom Malčićem, i njegovom suprugom Silvanom Dadić Malčić tri dana biciklirao po Austriji.

-To je bilo jedno predivno iskustvo. Nas četvero smo autom došli do obližnjeg mjesta kraj Klagenfurta te se biciklima uputili na trodnevnu vožnju Dravskom R1 rutom koja u svijetu cikloturizma ima pet zvjezdica – kaže nam Supančić. Dodaje da su prizori jezera, šuma i cjelokupne prirode bili neopisivo lijepi.

 60 kilograma opreme

-Staza je fantastična. Više od 90 posto je povezana i sva moguća i potrebna infrastruktura se nalazi na njoj. Mostovi preko Drave su napravljeni posebno za bicikliste, a kada smo vidjeli da čak i hidroelektrane imaju stazu za bicikliste ostali smo pozitivno šokirani – prepričava nam Supančić fantastične biciklističke uvjete koji vladaju u Austriji.

Dodaje da ruta nije toliko naporna, ali da je muški dio ”ekspedicije” na svojim biciklima vukao sa sobom u malim kolicima 60-ak kilograma opreme u kojima su se nalazili šatori, vreće za spavanje, hrana i sve ostalo što im je bilo potrebno.

-Supruge su nam bez problema odvozile rutu, čak smo mi muški malo pred kraj, tamo treći dan, počeli se žaliti zbog umora – kroz smješak nam kaže Supančić. Ističe da takvi fantastični uvjeti za bicikliste, nažalost, ni približno ne postoje u Hrvatskoj, ali da se nada će se uskoro nešto promijeniti po tom pitanje. Štoviše, kao koordinator za razvoj cikloturizma u našoj županiji iznimno se zalaže za projekt koji bi staru prugu Bjelovar – Garešnica – Grubišno Polje pretvorio u biciklistički ‘autoput’.

-Osim što često idemo u inozemstvo na cikloturizam zbog svog zadovoljstva, tamo idemo i učiti te vidjeti kako je to u drugim zemljama. Mislim da tako nešto možemo napraviti i u našoj županiji upravo s ovom rutom koju smatramo kapitalnim projektom što se tiče cikloturizma – objašnjava nam Supančić koji dodaje da su projekt već kandidirali na Ministarstvu turizma te se nadaju da će se stvari ubrzo pokrenuti.

 Ostvarivo i u našoj županiji

-S ovom biciklističkom rutom otvorile bi se i druge grane, poput otvaranja kampova, suradnje s OPG-ovcima. Također bi pokušali ostvariti i suradnju sa svim navedenim gradovima tako da se oni međusobno povežu po pitanju ovog projekta. Vani su cikloturizam odavno prepoznali kao iznimno perspektivnu granu turizma. Vrijeme je i da se kod nas pokrenu stvari s mrtve točke, a to će onda pokrenuti još puno drugih pozitivnih trendova – priča nam Supančić. Također kaže da prošla gradska vlast nije imala sluha za biciklističke staze u gradu i okolici, ali da je ova iskazala zanimanje kao i župan Bajs te da je uvjeren u pozitivan ishod.

-Naravno da se treba raditi i na biciklističkim stazama u samom gradu. Potrebno je povezati šire dijelove grada sa centrom, a što se tiče korza, mi smatramo da se treba dopustiti biciklistima da onuda prolaze, ali naravno s primjerenom brzinom, a onoga tko to ne poštuje trebalo bi novčano kazniti. Park bi trebao ostati samo za pješake, ali zato isto tako treba napraviti rutu kako s jedne strane centra doći do druge. Dokumentacija postoji još iz 2010 godine i ona je dobro osmišljena. Ne treba izmišljati toplu vodu, samo ju treba početi ostvarivati i primjenjivati – zaključuje Supančić temu koja će svakako još puno puta biti otvorena. (vec)