Ovogodišnju najavu dolaska sezone gripe građani su izgleda shvatili bolje no ikada do sada. Iako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo naručio deset posto više doza cjepiva nego lani, potrošene su već u prvih par dana od početka cijepljenja. Tako se zbog povećane potrošnje, uz prvotnih 360 tisuća naručilo dodatnih 30 tisuća doza.

Raspodijeljene su po svim županijskim ispostavama, a u naš bjelovarsko-bilogorski Zavod za javno zdravstvo stiglo je 800 dodatnih doza cjepiva.
Od epidemiologinje Sanje Smolčić doznajemo da je do kraja proteklog tjedna već potrošena polovina. Također doznajemo da je broj oboljelih od gripe još uvijek na jednom i to kliničkom slučaju starije gospođe iz Čazme.

Njoj je zaraženost virusom konstatirana s obzirom na tekobe zbog kojih je potražila pomoć kod obiteljskog liječnika. Podsjetimo, nestašica se i u našem Zavodu pojavila kada je potrošeno svih prvotno nabavljenih 11650 doza cjepiva. Ponovno cijepljenje krenulo je početkom proteklog tjedna.

Podsjetimo, u sustavu besplatnog cijepljenja su pacijenti u riziku. Iz HZJZ-a naglašavaju da će zahvaljujući dodatnoj nabavci doza u Hrvatskoj ove godine biti cijepljeno najmanje 400.000 ljudi, a od toga ih je 390.000 u sustavu besplatnog cijepljenja. Zaštitno djelovanje cjepiva počinje desetak dana nakon primjene, tako da još ima dovoljno vremena da se zaštite svi koji to žele.