Počelo je cijepljenje protiv sezonske gripe. Već prvog dana mnogi su građani po spasonosnu dozu došli i na bjelovarski Zavod za javno zdravstvo. Ove godine im je, kao i svim drugim građanima u Hrvatskoj, dostupno četverovalentno cjepivo francuskog proizvođača. Ono će, poručuju iz HZJZ-a, biti besplatno za iste kategorije kao i dosad, kronične bolesnike, starije i imunokompromitirane osobe.

Četverovalentno cjepivo smatra se učinkovitijim jer uz dva tipa gripe A sadrži i dva tipa virusa gripe tipa B, a ne samo jedan, kako je to bilo ranijih godina u trovalentnim cjepivima. Drugim riječima, sadrže antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B, Victoria i Yamagata.To ne znači da je četverovalentno cjepivo “jače” ili “bolje”, već znači da se smanjuje mogućnost nepodudarnosti antigenske linije virusa korištenog za proizvodnju cjepiva s virusom koji prevladava u cirkulaciji među stanovništvom – objašnjavaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Niža učinkovitost cjepiva

Naime, u trovalentna cjepiva dodavao se virus tipa B za koji se pretpostavljalo, na temelju praćenja virusa u svijetu, da će prevladavati u ovoj sezoni. U nekim sezonama virus korišten za proizvodnju cjepiva se poklapao s virusom koji je dominirao u sezoni gripe, a u nekim sezonama se nije poklapao pa se događalo da mu je učinkovitost bila niža.
Epidemiologinja Sanja Smolčić izvješćuje kako je Zavod za ovu sezonu naručio deset posto više doza nego lani, a ovosezonska gripa se očekuje početkom prosinca.

-Čim je pokriven veći broj sojeva veća je šansa da cjepivo i zaštiti. Ima velik broj sojeva koji cirkuliraju i nikada se ne zna kakva će biti učinkovitost cjepiva, odnosno koliko će ono moći zaštititi i koliko će biti pogođeni sojevi. Do sada se trovalentno koristilo i vjerujem da su razlozi isključivo u proizvodnji. Obično gripa počinje krajem prosinca i traje do proljeća, a najveći broj oboljelih se pojavljuje od polovine siječnja do polovine veljače – kaže Smolčić.

Ugroženi kronični bolesnici

Na umu valja imati kako je riječ o teškoj općoj bolesti, a nauditi posebno može kroničnim bolesnicima, onima koji su pod nekom terapijom te starijima. Opasna može biti i za trudnice. Naš Zavod unatrag godina bilježi povećan interes za cijepljenjem, a veliki broj građana po svoju dozu dođe već prvi dan. Među njima su protekle srijede bili i supružnici Andričević, Zdravko i Nevenka.

Imam visoku razinu šećera u krvi, a i u 71. godini sam. Šećeraš sam još od početka devedesetih godina i dajem si inzulin i ne bi bilo dobro da me gripa uhvati. Od kada se cijepim, a to je već 15 godina nikada me nije snašla. Naviku odlaska na cijepljenje stekao samo još od kada sam radio na blagajni za prodaju karata u Čazmatransu – isrpičao je Zdravko.
Supruga Nevenka ima oslabljen imunitet i dok se nije cijepila uredno je svake sezone pokupila virus, čak dva puta zaradila i upalu pluća. Od kada se cijepi, kaže, gripa je zaobilazi i tako već oko deset godina. Oko toga cijepiti se ili ne ne dvoji niti Ivka Hrga. Zakoračila je u 84. godinu života i ništa ne želi prepuštati slučaju.

Bojim se gripe i cijepim se već 15-estak godina. Nikada me gripa nije uhvatila, samo me muče uobičajene staračke bolesti. Štitnjača, želudac, srce sve po malo me sada snalazi i prošla sam puno operacija, tako da ne bih smjela riskirati – kaže Ivka.
Među prvima se u bjelovarskom Zavodu cijepio i Branimir Jelić.

Imam silikozu, staklenu prašinu i azbest na plućima jer sam više od 20 godina radio u staklani Lipik. Imam i lezije i zdravlje mi je prilično narušeno zbog čega odmah čim počnje cijepljenje dolazim po dozu – objašnjava Jelić.