Vladajuća koalicija koju predvode HSLS i HDZ, sudeći prema prijedlogu gradskog proračuna za 2019. godinu, uspjela je ispuniti predizborno obećanje o smanjenju cijena vrtića. Podsjetimo, cijena vrtića u Bjelovaru u mandatu prošle vlasti iznosila je maksimalno 746 kuna, da bi početkom ove godine bila smanjena na 600 kuna. Početkom iduće godine čeka nas dodatno sniženje koje će se odnositi na sve vrtiće, dakle i one u vlasništvu Grada Bjelovara i one privatne.
– U izbornoj kampanji obećali smo smanjenje cijene vrtića. Možemo reći da smo u prvoj godini mandata ispunili 50 posto toga obećanje, a sada ćemo ga ispuniti do kraja. Nismo to mogli učiniti već u prvoj godini jer nismo imali financijskog prostora – pojašnjava Ante Topalović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara. Predsjednik Topalović ukazuje i na određene nelogičnosti koje će se potruditi ispraviti, poput one da i nezaposleni roditelji primaju subvenciju za smještaj djeteta u vrtiću, što u veini hrvatskih gradova nije običaj.
Sljedeću godinu, valja napomenuti, obilježit će i povijesno najviši iznos planiran za predkolski odgoj. Naime, u prijedlogu gradskog proračuna za 2019. godinu u tu namjenu planirano je utrošiti čak 30 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego što je uobičajeno. Glavni razlog tomu vrtoglavom u povećanju krije se u EU projektu Vrtići po želji roditelji. Prema neslužbenim informacijama, program je dobio podršku resornog ministarstva, a službeno bi trebao početi u siječnju iduće godine. Riječ je o uvođenju popodnevne smjene u vrtiće, naravno, ako za to ima potrebe od strane roditelja, ali i nabavci dodatne didaktičke i ine opreme potrebno za kvalitetniji rad vrtića. Jednako tako, putem EU projekta trebala bi se financirati i edukacija zaposlenika.