BJELOVAR – Unatoč činjenici da sve manji broj učenika u osnovnim školama pohađa vjeronauk, statistike pokazuju da su Hrvati i dalje jedan od najreligioznijih naroda srednje i istočne Europe s čak 86 posto onih koji se izjašnjavaju kao vjernici. Prema podacima Ministarstva obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj, a koje je prenio Index, vjeronauk pohađa 90.3 posto učenika.

U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji od 8.647 osnovnoškolskih učenika njih 7.960 pohađa vjeronauk što iznosi 91.7 posto. S takvim postotkom naša županija nalazi se na niskom 17 mjestu. Ispod naše županije nalaze se samo Sisačko – moslavačka, Grad Zagreb, Primorsko – goranska i posljednja Istarska županija s 66.2 posto učenika.

Uvjerljivo prvo mjesto drži Krapinsko – zagorska županija visokih 98.56 posto. Na području Hrvatske, najmanje učenika pohađa vjeronauk u gradovima, a najviše u ruralnim dijelovima. Inače, ovi podaci prikupljeni su od 2013. do 2018. godine, a kako će se situacija odvijati sljedećih godina ostaje da vidimo, no sigurno je da će Bjelovarsko – križevačka biskupija pokušati povećati ovaj statistički broj u narednom vremenu (vec)