Pravosudno loptanje s Elektrometal potkraj prošlog tjedna dobilo je novi nastavak u obliku ponovnog vraćanja spisa na Trgovački sud u Bjelovaru. Pravosudna trakavica tako je ušla u četvrtu godinu trajanja, a Trgovački sud u Bjelovaru ponovno će, već treći puta, odlučivati o sudbini posrnulog bjelovarskog građevinca. Podsjetimo, Trgovački sud u Bjelovaru u srpnju je odbio prijedlog sklapanja predstečajne nagodbe Elektrometala, iste one nagodbe koju je prethodno prihvatio isti taj sud. Jedna od glavnih primjedbi sutkinje bila je u tomu što je odluka o smanjenju temeljnog kapitala (jedan od osnovnih preduvjeta predstečajne nagodbe) donesena na izvanrednoj, a ne redovitoj skupštini dioničkog društva.
Puna zaposlenost
Visoki trgovački sud vratio je postupak među ostalim i zbog toga što bjelovarska sutkinja nije od predstavnika Elektrometala zatražila dodatnu dokumentaciju koju su, tvrde iz Elektrometala, ionako bili poslali na Trgovački sud. Kakva god bila sljedeća odluka Trgovačkog suda u Bjelovaru, valja napomenuti kako će biti podložna žalbi, osim ako se u međuvremenu ne promijeni stav Ine, koja bi prema predstečajnoj nagodbi trebala zamijeniti Grad Bjelovar na poziciji najvećeg pojedinačnog dioničara.
Inače, u Elektrometalu vlada puna, sto-postotna zaposlenost, a tvrtka ponovno radi diljem Hrvatske. Direktor Ivan Vukoja spominje radove na obnovi hotela šibenskog Solarisa, obnovu studentskih domova u Zagrebu za Tehniku te niz drugih poslova za ugledne hrvatske građevinske tvrtke poput, primjerice, Kamgrada.
– Posla nam ne manjka, a muku mučimo s naplatom, što je na žalost i dalje standard u Hrvatskoj. Mi smo u posljednje vrijeme ponovno zapošljavali, prvenstveno instalatere i bravare – govori Vukoja. Sudsku zavrzlamu ne želi komentirati, već samo kaže kako se nada da će što prije završiti. Elektrometal tako i dalje pokazuje da je, bez obzira na sve mane hrvatskog pravosuđa, i dalje sposoban pronaći i odraditi posao čak i u ovako teškim situacijama.