Što povezuje dugogodišnjeg ravnatelja bjelovarskog zatvora Dragu Ivančića, prve i jedine načelnike općinaVeliko Trojstvo i Štefanje Ivana Kovačića i Ivu Emića te uspješnog biznismena Marija Brestovečkog? Osim što su očito inteligentni i uspješni, sva trojica su i ćelavi. Zanimljivo istraživanje iza kojega stoji američki znanstvenik Albert E. Mannes, koji je i sam ćelav, pokazalo je kako ćelavi muškarci odaju dojam moćnih, utjecajnih i autoritativnih muškaraca. U studiji je sudjelovalo 59 ispitanika, a Mannesa je zanimala reakcija ljudi na ćelave osobe. Kasnije je objasnio da obrijana glava djeluje puno privlačnije nego očita ćelavost.
– Dakle, žele li istaknuti svoju dominantnost, muškarci koji su počeli ćelaviti trebali bi glavu obrijati do kraja. Ako ni zbog drugog, onda zato da poprave svoj položaj u društvu – kazao je, dodajući kako ćelave muškarce doživljavaju i kao inteligentnije. Sve smo to provjerili iz prve ruke.

Oženi se, sine, dok još imaš kose

– U odnosu ne neke druge životne stvari, toliko se dobro s time nosim da se ne mogu niti zamisliti drugačijim te vrlo rado i otvoreno o tome razgovaram. I svog sina upozoravam kako su geni geni, da zna što i njega čeka jednog dana. Stoga bi mu bilo bolje da se što prije oženi – šali se na svoj račun Ivančić koji je glavni u zatvoru još od 2005. godine. Zbog obveze na kojoj smo ga zatekli, načelnik Kovačić baš nije bio raspoložen za razgovor o svojoj ćelavosti, a na pitanje povezuje li svoju postojanu frizuru s inteligencijom, kratko je kazao kako baš nije stručnjak za inteligenciju. Puno raspričaniji na tu temu bio je njegov kolega po funkciji i po posebnosti u načelničkom stažu, načelnik Općine Štefanje Ivo Emić. Odmah je ponudio i staru fotografiju na kojoj se vidi da je kose nekada imao na pretek.
-Vjerojatno zbog briga i obaveza čovjek izgubi glavu – šali se Emić. Ispričao nam je i anegdotu na račun svoje ćelavosti.
-Prije otprilike 15 godina susjeda je šetala s kćerkom i kada je malena ugledala mene pitala je mamu kada će njezin tata imati frizuru kao striko Ivo. Inače, njezin tata je imao gustu crnu kosu – ispričao je Emić, koji kaže da ga ćelavost ne smeta, čak dapače, sada se samo umije, i to je to. Na račun svog nedostatka kose spremno se našalio i Mario Brestovečki, koji uspješno već 17 godina vodi tvrtku koja upravlja i održava stambene zgrade.

Nosi mu se kratka kosa

-Ja nisam ćelav, ja sam samo jako kratko ošišan. I zato se tako i šišam, što me to ne smeta. Ne mogu u svoje ime govoriti jesam li inteligentan, uspješan i muževan, bilo bi prepotentno, ali ćelavost me nimalo ne muči. Baš obratno, ta mi frizura daje jednu komociju i ako to shvatiš onako kako shvaćam ja, da je to najmanje bitno u osobnosti, onda s tim nemaš problem – komentira Brestovečki rezultate svjetskih istraživanja.