U Čazmi je održano šesto izdanje međunarodne izložbe vina, Čazmanski vinokap, na koji je ove godine pristigao 131 uzorak vina i alkoholnih pića, od čega 116 vina, 12 alkoholnih pića (rakija i likera) i 3 voćna vina. Po prvi puta otkako se održava ova izložba, titulu šampiona odnijelo je jedno hrvatsko vino, sauvignon iz 2015. godine Zlatka Sonenšajna iz Koprivnice. Sonenšajn je veliku zlatnu diplomu dobio i za traminac, kojem je komisija dodijelila čak 91 bod, isto koliko i njegovom sauvignonu te je tek u pripetavanju sauvignon ipak izabran za šampiona. Predznak međunarodni ovoj su izložbi dala vina iz Slovenije, koja su u prethodnih pet izdanja redovito bivala i šampionima, kao i Mađarske, a iz Hrvatske su sudjelovali izlagači iz sedam županija.

Kvalitetna vina

-U svakoj čaši vina, svake godine iznova, daruje se ljudski rad i želja da on bude prepoznat i potvrđen. S uzorcima na ovogodišnjem ocjenjivanju, ponajviše iz prošlogodišnje berbe, poruka je jasna, ma koliko god trenutno bilo teško, nema odustajanja. Neki su umjesto punih bačava imali vina u demižonima, opet se priroda oglasila, ovaj put šaljući mraz – osvrnula se predsjednica komisije za ocjenjivanje Ivana Alpeza na teške prošlogodišnje uvjete za vinare, ali i naglasila da su unatoč tome vina kvalitetna, o čemu najbolje govori podatak da je odbačeno tek 10 uzoraka, dok se na poteškoće s mrazom osvrnuo i predsjednik Udruge vinara i vinogradara Čazma Mladen Furmek.
-Štete su u pojedinim vinogradima bile takve da nije ostao niti jedan list. Nadležna su tijela proglasila elementarnu nepogodu, a u nadi povrata bar dijela izgubljenog podnijete su prijave štete. No, naknade štete vinogradarima su opet izostavljene s liste prava za obeštećenje. Očita je potreba da se u ovaj postupak uvede više reda i pravičnosti, a rezervirana sredstva da se usmjere pravično u mjere koje bi jednako koristile svim proizvođačima – istaknuo je Furmek i dodao da se i uz značajno manje količine grožđa godina ipak na kraju pokazala korektnom, barem kad je riječ o kvaliteti vina.

Ljubitelji kapljice

Prije no što se krenulo s degustacijom svih vina koja su se natjecala na Vinokapu, podijeljene su i diplome. Zlatnu diplomu tako je ukupno zaslužilo 21 vino, jedna rakija i 4 likera, srebrnu diplomu 51 vino, 2 rakije i 2 likera, brončanu diplomu 34 vina i 2 rakije, a priznanje 4 vina. U Čazmi su se tako i ove godine okupili brojni ljubitelji kvalitetne kapljice iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, a organizatori i ovog izdanja Čazmanskog vinokapa bili su Udruga vinara i vinogradara Čazma, Grad Čazma i Turistička zajednica Grada Čazme.