Vlado Franjević (na fotografiji sa suprugom Rajkom Poljak) je slikar, pjesnik i veliki umjetnik iz Martinca kraj Čazme, a od 1993. godine živi u Lihtenštajnu, malenoj bogatoj zemlji u srednjoj Europi. U više od 25 godina inozemnog slikarskog stvaranja Franjević je imao veliki uspjeh na samostalnim i skupnim izložbama u desetak europskih zemalja te Indoneziji, Kirgistanu, Jordanu, Mauriciusu pa čak i Kini.

Njegovi su likovni radovi katalogizirani u 15-ak internacionalnih kataloga, a stihovi i kratke priče objavljeni na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku u stručnim časopisima, zbirkama i antologijama. Sredinom rujna, ovaj likovno – kulturno – literarni stvaratelj iznimno aktivno sudjelovao je na cijenjenoj izložbi u Zemaljskom muzeju Kneževine Lihtenštajn pod nazivom ”Poruke čovječanstvu” i to s više funkcija. S jedne strane – kao jedan od vrlo aktivnih UDA direktora, s druge kao dugogodišnji djelatnik Zemaljskog muzeja u Vaduzu i inicijator ideje. Uz to, Franjević je bio i kustos izložbe te jedan od govornika na samom otvaranju. Pored njega na otvaranju je govorila i dr. Aurelia Frick, Ministrica vanjskih poslova, prava i kulture Vlade Kneževine Lihtenštajn što dovoljno govori o kako se cijenjenom projektu radi.

Inače, izložba se sastoji od dvije velike i dvije male skupine okvirenih plakata veličine DIN A3, te dva digitalna priloga. Na jednom se zidu projiciraju radovi četiri značajnija člana spomenute Alijanse, tzv. UDA medaljoni. Na suprotnoj se strani nalazi poveći monitor na kojem rotiraju djela grafičkog dizajna prof. Albert Inyoung Choia i Vlade Franjevića. Franjević o tom elementu izložbe je rekao

-Nastupam u sklopu ove mreže grafičkih dizajnera od 2006. te sam tako izlagao plakate na više od pola dosad organiziranih izložbi Sjedinjeni dizajn. Ovdje sam htio pokazati na jednom mjestu sve što sam tih svih godina izlagao. Osim toga, pokazao sam i naslovnice nekih publikacija koje sam dizajnirao.-

I iako je ovaj izazov bio velik, Franjević je jako zadovoljan.

-U aktiviranje i akumuliranje dodatne pozitivne energije uložio sam puno truda, bilo me je svugdje. Ali nakon svega, kad gosti odlazeći na različite strane svojim domovima kažu kako su prezadovoljni svime što se dogodilo, kako su nam za sve zahvalni, znam da smo napravili nešto dobro. Gosti ovaj naš kutak vole nazvati malim rajem – izjavio nam je iz Lihtenštajna Franjević. Inače, ovaj svestrani umjetnik izlagao je u Gradskom muzeju Bjelovar zadnji put prije 17 godina što je zaista predugo i nadajmo se da će se to ubrzo promijeniti te da ćemo u Franjevićevim djelima moći uskoro i u našem gradu uživati.