Grad Čazma i Razvojna agencija Čazma prijavili su najveći projekt u povijesti Grada Čazme, projekt Čazma Natura, vrijedan 26 milijuna kuna, na natječaj iz europskih fondova. Zbog opsežnosti projekta koji obuhvaća izgradnju biološkog kupališta i vodenog parka, izgradnju zelene tržnice, opremanje novouređene zgrade na gradskom trgu, izgradnju biciklističkog parka, uređenje šetnice na nasipu i Vustja, revitalizaciju Medjama i naglašavanje jedinstvenosti Regionalnog parka Moslavačka gora te opremanje učionica i uređenje okoliša Osnovne škole Čazma.

Opsežna dokumentacija

Dokumentacija je opsežna te su djelatnici Razvojne agencije Čazma i Grada Čazme, u suradnji s konzultantima i projektantima, intenzivno radili na projektu posljednjih nekoliko mjeseci.

-Nastojali smo zadovoljiti sve uvjete natječaja te vjerujemo u za nas povoljan ishod jer imamo maksimalan broj bodova. Ovaj bi projekt bio od iznimnog značaja za naš grad jer bi donio toliko toga novog i pozitivnog. Vjerujem da bi bitno utjecao na razvoj turizma, a time i gospodarski razvoj – rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

No, nije to jedini projekt koji su u Čazmi proteklog tjedna prijavili na razne natječaje. Tako je na natječaj Središnjeg ureda za šport prijavljen Program obuke neplivača za djecu drugih razreda osnovne škole. Obuka neplivača održavala bi se početkom sljedeće školske godine od 11. rujna do 11. studenog na zatvorenom bazenu u Ivanić Gradu.

-Program je predviđen za 90 djece te je za roditelje besplatan, a na njemu bi bio zaposlen stručni voditelj. Ukupna vrijednost projekta je 102 tisuće kuna, iznos sufinanciranja je 80 posto, a ostatak troškova pokrio bi Grad Čazma – napominju iz Grada Čazme i dodaju da su projekti prijavljeni i na natječaj iz Mjere 7.4.1. ruralnog razvoja te na natječaj Hrvatske turističke zajednice.

 Proljeće u Čazmi

-Nakon dogovora predstavnika DVD-a i Vatrogasne zajednice Grada Čazme i s obzirom na izmjene pravilnika Mjere ruralnog razvoja, za prvi natječaj iz Mjere 7.4.1., prijavljena je rekonstrukcija doma DVD-a Bojana. Ostali domovi prijavit će se na sljedeće natječaje LAG-a i Ministarstva poljoprivrede. Ukupna vrijednost projekta je 409 tisuća kuna, on uključuje rekonstrukciju zgrade i poboljšanje energetskih svojstava, a iznos sufinanciranja je 100 posto. Na natječaje Hrvatske turističke zajednice, prijavili smo manifestaciju “Proljeće u Čazmi”, koja obuhvaća međunarodni atletski supermaraton “Od Kaptola do Kaptola” i Čazmanski vinokap. Traženi iznos sredstava je 80 tisuća kuna. Prijavljena je i druga faza Puta svjetla, za božićno ukrašavanje novih prigradskih naselja, a traženi iznos je stotinu tisuća kuna – istaknuo je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.