Pametne kupe koje je osmislio solinski wunderkind Ivan Mrvoš postale su veliki hit u svijetu ali i domaća potražnja je odlična i sve više gradova i općina se odlučuje na njihovu nabavu. U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji su najbrži bili u Gradu Čazmi gdje je već postavljena pametna klupa i gradani mogu koristiti sve blagodati koje ona nudi. Klupa je postavljena u gradskom parku, ima solarne ćelijame i mobilni internet. Ima mogućnost žičnog i bežičnog punjenja, te 2GB besplatnog interneta mjesečno, iduće dvije godine. Mlađa je populacija objeručke prihvatila novotariju koja im omogućaava kratki predah, provjeru maila i besplatno punjenjee mobitela, no besplatni internet je mamac kojem je teško odoljeti. Samo dva gigabajta prometa na mjesec dana čini se premalo, no u čazmanskoj Gradskoj upravi kažu kako neće biti mogućnosti za prebrzo trošenje prometa.

Nema pretjerivanja

-Mreža je tako složena da se ne može u nekoliko sati ”skinuti” ili pretraživati sadržaji koji bi utrošili sav promot tako da vjerujemo da će dobro služiti cijeli mjesec. Naši sugrađani su već počeli korisititi klupu za više od odmora, dok oni stariji ipak nešto sporije prihvaćaju novine- kaže Ivana Gusić, glasnogovornica Grada Čazme.

Pametne klupe stižu i u Bjelovar i odmah su naručena četiri komada, a poznate su i lokacije gdje će se postaviti i služiti građanima.

-Očekujemo da će se klupe postaviti i profunkcionirati do polovice kolovoza. Prema sadašnjem planu dvije bi se postavile u središnjem gradskom parku, oko Paviljona, jedna bi bila na Šetalištu dr. Ivše Lebovića, vjerojatno kod Dječjeg odjela Gradske knjižnice, a čevtrta na Autobusnom kolodvoru – kaže komunanalni pročelnik Ivica Markovinović.

Potreban video nadzor

S obzirom na navadu raznošenja običnih klupa na sve strane ali i nemale štete koja se na gradskoj imovini čini u noćnim satima, postavlja se i pitanje zaštite novog ,sjajnog inventara, dostupnog 24 sata. U Čazmi je olakotna okolnost što je klupa postavljena na središnjem trgu koji je već nekoliko godina pod video nadzorom. Stoga je tamo gotovo iskorijenjeno uništavanje imovine jer su vandali shvatili da niti noć nije dovoljna zaštita, a i klupe su čvrsto građene i teško ih je samo tako razbiti. I U Bjelovaru su svjesni da opasnost uvijek vreba pa se traže najbolji način kako očuvati gradsku imovinu.

-Apsolutne zaštite od vandalizma nema, a što se tiče video nadzora oko toga se trenutačno traže najbolja rješenja. Nije dovoljno postaviti jednu kameru i to je puno kompleksnija zadaća , no i to će doći na red – napominje pročelnik Markovinović.

Baterije kao u Tesli

Cijene jedne pametne klupe u kojoj već uživaju Čazmanci, uskoro će i Bjelovarčani iznosi oko 12 tisuća kuna, pa je jasno da je riječ o vrijednoj imovini koju treba što bolje zaštiti. Prema riječima izumitelja Ivana Mrvoša , osim mogućnosti bežičnog punjenje mobitela, pametna klupa pročišćava okolni zraka i može imati informativni ekran na kojem će se moći dobiti podatci o kvaliteti zraka, te će na tim ekranima zainteresirane tvrtke moći reklamirati svoje proizvode. Novi modeli pametne klupe-SmartBench2 imaju bateriju sličnu Teslinim baterijama za električne automobile.