Kad prvi hladniji dani objave skori dolazak zime, volonterke bjelovarskog Caritasa Župe sv. Antuna Padovanskog gotovo da i ne izlaze iz „dućana“ smještenog u sklopu novouređenog dvorišnog objekta. Kako se police munjevitom brzinom prazne, tako se i pune pristiglom robom koju građani već tradicionalno donose nakon sezonskog spremanja vlastitih ormara. Zadaća volonterki je izdvojiti odjeću koja je još nosiva, a potom slijedi razvrstavanje po namjeni. Sada je najtraženija dječja odjeća, kaže volonterka Diana Bertić Frančić, ali je dobro došao i svaki topliji odjevni predmet za odrasle.

 Podjela odjeće

Napominje kako je potražnja ipak daleko veća od donacija, te su stoga kriteriji dinamike podjele ograničeni na jednom u tri mjeseca po osobi, pri čemu prioritet imaju oni s potvrdama Centra za socijalnu skrb.

-Međutim, sve više zamjećujemo kako se s protokom vremena stubokom mijenja socijalna struktura naših korisnika. Na vrata Caritasu, naime, u sve većem broju kucaju i građani koji nemaju pravo niti na jedan oblik socijalne pomoći, oni koji su uredno zaposleni, ali ne primaju plaću ili su na minimalcu koji im nije dovoljan za osnovne životne potrebe. Ovih je dana, primjerice, došao naš sugrađanin, otac petero djece. Kako je jedini zaposlen, od skromne plaće jednostavno ne može prehraniti svoju mnogobrojnu obitelj. Takvim i sličnim primjerima, nažalost, svjedočimo na dnevnoj bazi i sve ih je više – kaže volonterka Diana.

 Humano poduzetništvo

Napominje kako je očito došlo vrijeme kada bi se i u Bjelovaru trebalo početi ozbiljnije razmišljati o poticanju dobrih poduzetničkih ideja koje bi rezultirale otvaranjem novih radnih mjesta, rezerviranih isključivo za ljude s egzistencijalnog dna. Pri tomu ističe primjer čakovečke tvrtke Humana Nova, s kojom bjelovarski Caritas već neko vrijeme uspješno surađuje.

-Radi se o privatnoj tvrtki za reciklažu tekstila, koja je prerasla u veliki pogon koji isključivo zapošljava ljude koji su ranije živjeli od socijalne pomoći. Upravo stoga, što su iz siromaštva i krajnje bijede uspjeli izvući svoje brojne sugrađane, prihvatili smo suradnju s njima te u njihove kontejnere odlažemo odjeću koja više nije nosiva. Takva ili neka slična tvrtka svakako bi trebalo i našemu gradu. Tim prije što je na popisu stalnih ili povremenih korisnika Caritasa već oko tisuću siromašnih građana iz svih dijelova županije – napominje Diana Bertić-Frančić.

Pučka kuhinja i Bjelovarski doručak

Topli obroci u Pučkoj kuhinji svakodnevno se podijele do posljednjega zalogaja. Sufinanciranje iz proračuna Grada Bjelovara od 250 tisuća kuna godišnje dostatno je za 57 stalnih korisnika, no kako se svakodnevno pripremi i koja porcija više, mjesto za stolom blagovaonice pronađe i do 60 građana. U pučkoj kuhinji su, napominje Diana Bertić – Frančić, prihvatili gradski projekt Bjelovarski doručak te pri nabavljanju namirnica za tople obroke, kada je god to moguće, koriste ponudu domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Među korisnicima Pučke kuhinje s iznimnom je dobrodošlicom dočekano i nedavno otvorenje sanitarnog čvora za tuširanje i pranje rublja jer mnogi od njih žive bez kupaonica i tople vode.