Stotinjak Bjelovarčana raznih generacija i profila uživalo je u jučerašnjoj bjelovarskoj premijeri Business cafea, događaja u kojemu poduzetnici dijele svoja poslovna iskustva i promišljanja u opuštenoj, neformalnoj atmosferi. Business cafe idealna je prilika i za nove kontakte, pa i poslove s obzirom da publiku većinom također čine poduzetnici. Uvodni govor održao je gradonačelnik Antun Korušec spomenuvši kako Grad Bjelovar ima čitavu paletu povoljnosti namijenjenih privlačenju investitora, od oslobađanja plaćanja komunalnog doprinosa preko niskih cijena komunalne naknade, sve po povoljnih kreditnih linija čiju kamatu Grad sufinancira. O svojem poduzetničkom razvoju govorio je Darko Crha, direktor i suvlasnik Data Linka, bjelovarske tvrtke koja od od osnutka pa do današnjih dana u samom svjetskom tehnološkom vrhu čime god se bavila. Počeli su s izradom mrežne infrastrukture za bankarske divove poput Zagrebačke i Erste banke, potom se okrenuli izradi sofisticiranih dijelova za mobitele, a u posljednje vrijeme bave se izradom LED rasvjete u “najtežim” kategorijama, dakle onima u kojima vladaju najstroža pravila kvalitete.

Transparentno novinarstvo

Ivanka Štedul, direktorica i glavna urednica Bjelovarca Novog, primjer je pak hrvatskog poduzetnika koji nastaje više iz nužde nego iz poslovne strasti. Naime, nakon što je prije tri godine preminuo bivši vlasnik Bjelovarca, Ivan Butković, ta tvrtka u kojoj je Štedul već tada bila direktorica nastavila je poslovati pozitivno, no zbog neizvjesnosti vezanih uz ostavinsku raspravu, koja i danas traje, ona je u jednom trenutku odlučila osnovati vlastitu tvrtku, u čemu su je podržali svi zaposlenici.

– Novine moraju biti transparentne, a ne mogu biti transparentne ako se ne zna tko im je vlasnik. Osnovala sam vlastite novine jer poznajem novinarstvo i bavim se njime 25 godina. Posebno sam ponosna što su sa mnom novinari koji novinarstvo ne smatraju samo poslom, već to novinarstvo žive – istaknula je Štedul dodavši kako kvalitetne radnike treba i dovoljno platiti. Ne možete očekivati od nekoga da radi punom snagom, istaknula je, ako ćete ga držati na minimalcu.

– Samo uz kvalitetne radnike možete imati kvalitetan proizvod, a samo kvalitetan proizvod može opstati na tržištu – kazala je dodavši kako je današnja medijska scena u Bjelovaru vrlo razvijena, te da u pojedinim slučajevima postoje novinari koji rade za čak četiri različita medija, što nužno utječe na kvalitetu njihova rada.

– Teško je “ižmikati” jednu te istu vijest na tri novine i jedan internetski portal – naglasila je i dodala da biznis prije svega čine ljudi, a njezinu renomiranu ekipu uvažavaju i prepoznaju i oglašivači i čitatelji. Podsjetimo, Business cafe pokrenula je Kristina Ercegović, vlasnica tvrtke Zaokret.