ROVIŠĆE – Očito je da Vladine namjere o reorganizaciji lokalne samouprave baš i neće proći glatko. Vladajuća stranka ima protivnike i u svojim redovima. Kako doznajemo u održanom drugom savjetovanju za bjelovarsko-bilogorske članice Hrvatske zajednice općina u Rovišću svi prisutni načelnici i predstavnici općinskih vlasti odlučni su reći ne ukidanju općina, ma koliko one bile male, kao i mjesta zamjenika načelnika. Savjetovanju se ovoga puta od 16 članica Zajednice odazvalo desetak, a među protivnicima u ozbiljno zadiranje lokalnih prilika su i HDZ-ovci. Među njima i načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan, koji je ujedno i dopredsjednik Hrvatske zajednice općina. Oni su, kaže, ne za neku veliku reformu lokalne samouprave već za funkcionalniju povezanost općina koje imaju veće mogućnosti s onima koje su u problemima.

Općinama ne pakirati

– Tako da bi primjerice općine koje su nešto veće, moćnije, snažnije dale svoje komunalne redare i prometne redare za pomoć manjim općinama. Komunalna poduzeća koja dobro funkcioniraju na području jačih općina pomagala bi i slabijim općinama i na taj način bi se moglo rješavati čitav niz drugih problema s kojima se svakodnevno susrećemo. Zaključak je i dalje da ne bi nikako bilo dobro dirati pa i one manje općine jer ruralno područje je u teškoj situaciji posebno sada pod pritiskom korona virusa. Čelnici općina vode brigu o infrastrukturi, vrtićima pa čak i o zdravstvenim ustanovama koje su u ingerenciji Županije te o školama – prenio je Prišćan zaključke savjetovanja.

Isto tako prenio je mišljenje preostalih kolega općinara o zajedničkom stavu oko ukidanja mjesta zamjenika načelnika te smanjivanja broja vijećničkih mjesta i njihovih naknada.

Slabašne uštede

– Uštede koje su u tom smislu predviđene po mom mišljenju to nije neko posebno rješenje. Nema puno zamjenika koji dobivaju plaću, a i pitanje kako bi općina ili grad funkcioniraju da se čelnom čovjeku nešto dogodi, a zamjenika nema. Uštede su moguće na nekim drugim područjima. Primjer je i naša Općina u kojoj uz mene radi pročelnica i jedna voditeljica financija i tek zadnjih godinu i pol radi zamjenik načelnika koji ima određenu naknadu. Do sada niti jedan zamjenik nije imao nikakvu naknadu. S obzirom da sada imamo zaista veliki obim posla i da o pet tisuća stanovnika treba voditi brigu kao i o svakom detalju na općinskom području, to je zanemariv trošak u odnosu na sve ono gdje se troši i kamo odlazi novac državnog proračuna – mišljenja je Prišćan.  Od njega također doznajemo kako plaće načelnika u našoj županiji iznose mjesečno od pet do deset tisuća kuna u netu, dok zamjenici načelnika nemaju plaću, ali primaju naknade od dvije do četiri tisuće kuna