Kada pomislite na bojanje zidova, vjerojatno je vaša prva asocijacija majstor, odnosno soboslikar, no već od sljedećeg ljeta zidove vašeg doma bi mogla osvježiti i majstorica Magdalena Horinek. Ona je, naime, trenutno jedina učenica bjelovarske Obrtničke škole te se školuje upravo za zanimanje soboslikara i ličioca.

-Sada sam maturantica, a na kraju svog školovanja, znam da sam dobro odabrala kada sam birala svoje buduće zanimanje. Naime, kada je došlo vrijeme za upis u srednju školu, činilo mi se kako bi ovo mogao biti dobar izbor za mene. Došla sam ovdje u školu, pitala sam sve što me je zanimalo i na kraju odabrala upravo ovo zanimanje. To je bila moja jedina želja i bila sam u pravu – kaže nam ova 18-godišnjakinja koja svaki dan u školu dolazi iz Rakitnice. Ono što je najvažnije, na nastavu dolazi s voljom jer, osim što joj se sviđa njezino buduće zanimanje, zadovoljna je kolegama u razredu.

Vlastiti obrt kao cilj

-Ne samo da sam jedina djevojka u svom razredu, nego sam trenutno jedina djevojka u čitavoj školi i to mi je super. Čak mislim da je jednostavnije ići u školu s dečkima nego s djevojkama jer su manje komplicirani, a i zanimljivi su. Uvijek paze na mene i stvarno smo postali dobro prijatelji. Kada je riječ o odmorima, ponekada su na repertoaru muške, a ponekad ženske teme, no najvažnije je da Magdalena koja jedan tjedan provodi u školskim klupama, a drugi tjedan na praksi u Đurđevcu.

-Volim ići i u školu i na praksu, a zaista mi nije teško raditi iako će svi reći da je to muško zanimanje. Radim sve što i moji muški kolege, a kada bojim zidove ili gledam, razmišljam jedino o tome kako što bolje obaviti posao. Sada je preda mnom još nekoliko mjeseci škole, a nakon toga bih željela položiti majstorski ispit i u konačnici otvoriti vlastiti obrt. Naime, soboslikari su trenutno dosta traženi, a vjerujem da bih mogla biti čak i traženija od svojih muških kolega jer nekako žene uvijek bolje naprave nego muškarci. Vjerojatno je tome tako jer smo preciznije i pedantnije, a to je jako važno u ovom zanimanju – kaže nam naša sugovornica koja ima i plan B, a to je kao i većini njezinih kolega, odlazak u Njemačku. Kako kaže, članovi njezine obitelji već su ondje pa bi joj i sam početak bio lakši, no za sada još uvijek prednost daje Hrvatskoj, a nadamo se da će njezin trud i rad naići na plodno tlo.

Djevojke su prava rijetkost

Inače, Magdalena trenutno je jedina učenica svoje škole, a kako kaže ravnatelj Branko Cvetković, djevojke u Obrtničkoj su zaista prava rijetkost.
-U našoj školi mlade ljude obrazujemo za zanimanja u sektoru strojarstva i elektrotehnike koja još uvijek tradicionalno više biraju mladići. Ipak, unazad šest do sedam godina u školi u svakom trenutku imamo po jednu djevojku, a svojevremeno smo ih imali čak četiri. No kada su djevojke u pitanje, najčešće biraju zanimanje CNC operatera ili tehničkog crtača jer je riječ o zanimanjima koja ne uključuju preteške fizičke poslove.

Ono što je vidljivo kroz praksu, činjenica je za djevojke i tradicionalno muška zanimanja mogu obavljati barem jednako dobro kao njihovi muški kolege tako da spol tu zaista nije presudan. Sjećam se da smo svojevremeno imali jednu učenicu koja se školovala za zanimanje altničara što je tradicionalno muško zanimanje i bila je najbolja u razredu. Hoćemo li i u budućnosti imati djevojaka u školi, ovisi o zanimanjima koja ćemo opisivati, a to pak ovisi o potrebama tržišta – zaključuje Cvetković.