Pod brzinom čitanja podrazumijeva se broj pročitanih riječi u minuti, koliko od pročitanoga ste razumjeli te koliko ste od toga zapamtili. Pri tomu nije na odmet znati kako je prosječna brzina kojom odrasla osoba čita između 150 do 250 riječi u minuti. No, ako želite 300 stranica knjige iz lijepe književnosti ili stručne literature za polaganje ispita s razumijevanjem i visokom razinom zapamćivanja pročitati za svega sat vremena, na raspolaganju su brojni tečajevi na kojima se u nekoliko koraka usvajaju posebne tehnike . Kako se ne radi o znanstvenoj fantastici, govori primjer zagrebačke studentice medicine koja je za portal srednja.hr potvrdila kako nakon završenog tečaja golemu količinu gradiva pročita za višestruko manje vremena nego ranije te kako je za teški ispit položen čistom peticom, novom tehnikom učila svega tjedan dana.

 Provjereni učinci

„Škola“ brzog čitanja, uvelike je pomogla i Bjelovarčanki Antoniji Putić, nekad poznatoj radijskoj voditeljici, kada je upisala Akademiju dramskih umjetnosti.

-Bilo je to prije više od deset godina. Kada sam čula da se i u Bjelovaru organiziran ovaj tečaj, nošena znatiželjom o njegovim stvarnim učincima, odlučila sam i ja pokušati. U to vrijeme, učenje tehnika brzog čitanja bio je pravi „boom“, baš kao i svaka druga novotarija koja svako malo stigne i preko naših granica. Premda smatram kako ova tehnika nije primjerena za čitanje umjetničke literature, poput književnosti i poezije koju volim čitati polako kako bih mogla uživati, dobro usvojena tehnika brzog čitanja itekako ima smisla i visoku razinu učinkovitosti kod učenja – potvrđuje Antonija.

Razlozi neuspjeha

Dodaje, kako je redovito dolazeći na satove tečaja te vježbanjem čitanja kod kuće uz primjenu zadanih tehnika, u sve većoj mjeri zamjećivala kako joj to dobro ide.

-U skupini polaznika nisu svi napredovali jednakim tempom. Neki su ostali tapkati u mjestu, vjerojatno zbog niskog stupnja osobne motivacije ili nevjerice u bilo kakve učinke ove metode. No, meni je usvojena tehnika iznimno pomogla u polaganju ispita, jer sam stručnu literaturu čitala iznimno brzo, primjenjujući usvojene tehnika izdvajanja i zapamćivanja bitnih riječi i sadržaja koje moram zapamtiti – tvrdi Antonija.
Napominje, kako joj iskustva s tečaja ipak govore da je uspjeh učenja brzog čitanja tijesno povezan s osobnošću polaznika, te kako je ipak najkorisniji studentima, ili ljudima kojima je čitanje gomile spisa i dokumentacije iz domene njihove struke, svakodnevni opis njihova posla. (mrz)

Izostanak zanimanja

Premda su tehnike brzog čitanja doživjele svoju ekspanziju prije desetak i više godina, ponuda za tečajeve i dalje ima na pretek. U Bjelovaru su upisi za tečaj otvoreni su u jednoj privatnoj školi za strane jezike, poduke i druge programe. No,ondje za Bjelovarac potvrđuju kako je trenutačno na djelu posvemašnji izostanak zanimanja za ovaj tečaj. Unatoč otvorenim upisima objavljenima na njihovoj internetskoj stranici, na godišnjoj razini zabilježe tek po koji telefonski upit.