Nakon četiri godine projekt uvođenja širokopojasnog brzog interneta za polovinu stanovništva naše županije privodi se kraju. Stoga je župan Damir Bajs okupio sve predstavnike partnera, Grada Bjelovara te općina Velika Pisanica, Nova Rača, Kapela, Veliko Trojstvo, Zrinskih Topolovac, Rovišće, Šandrovac i Severin, a sva je prilika da će u to društvo naknadno ući i Općina Veliki Grđevac. Riječ je o područjima u kojima nema dostatnog komercijalnog interesa za ulaganja u tu vrstu infrastrukture, a jedinice lokalne samouprave nisu mogle same omogućiti svojim stanovnicima bolju razinu te usluge. Županija je pristala biti nositelj tog projekta i u proteklom razdoblju pripremila projekt te provela dvije javne rasprave. Sada kada je konačno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU raspisalo dugoočekivani Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku predodabira, Županija i partneri zajednički će provesti preostalih nekoliko potrebnih koraka i prijaviti se. Projekt je vrijedan 68,3 milijuna kuna, a jedna od glavnih odluka koje predstoje u sljedećih desetak dana jest ona o modelu po kojem će se provoditi ovaj investicijski ciklus.

– Odlučimo li se da privatni operator bude odgovoran za projektiranje, izgradnju i operativni rad, onda i mreža koju će izgraditi europskim i svojim novcima ostaje u njegovom vlasništvu. U drugom slučaju, u kojem bismo mi cijeli posao odrađivali vrijedna infrastruktura bi ostala u rukama javne vlasti, dakle Županije, Grada Bjelovara i partnerskih općina. Predviđeno je da se u ukupnom iznosu 46 milijuna pokriva europskim novcem, a za preostalih 20-tak koje bi morale namaknuti Županija, Grad i općine, tražimo sufinanciranje iz nacionalnog fonda za poravnanja. Onda bi konačni trošak na proračune, ovisno o postotku sufinanciranja, bio od pet do najviše deset milijuna kuna, što smatram da možemo izdvojiti – objasnio je Bajs srž odluke koja se još očekuje na konferenciji za novinare održanoj nakon radnog sastanka s kolegama.

Ujedno je napomenuo, kako bi prolaskom na natječaju i ostvarenjem ovog investicijskog ciklusa cijela županija bila pokrivena širokopojasnim internetom jer je ostatak županije taj proces riješio vlastitim projektima. Bude li sve išlo po planu, brži internet od 100 megabajta po sekundi za dvije godine može očekivati najmanje oko osam tisuća obuhvaćenih domaćinstava. U tom razdoblju bi polovica županije, odnosno ona područja koja komercijalnim operaterima nisu privlačna, dobila novi standard u internetskom povezivanju s ostatkom svijeta i šansu za razvoj gospodarstva, različitih usluga i učinkovitost javnih institucija.