Turistička sezona na Jadranu u punom je jeku, a to je doba godine kada se tradicionalno bitno smanjuje broj nezaposlenih osoba na listama Zavoda za zapošljavanje. Tako je i ove godine, a kako doznajemo iz bjelovarskog Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje, posljednjeg dana srpnja registrirano je 4917 osoba, što je bitno manje nego u veljači kada je broj nezaposlenih iznosio 7184.

Ukupan broj nezaposlenih osoba koje su bile prijavljene u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Bjelovar, a zaposlile su se na poslovima sezonskog karaktera u prvih sedam mjeseci 2018. godine je 804 osobe. Broj zaposlenih osoba na sezonskim poslovima u prvih sedam mjeseci 2018. godine približno je jednak broju uključenih osoba u sezonski rad u prethodne dvije godine – otkrivaju iz bjelovarskog Područnog ureda HZZ-a.

Poslovi u poljoprivredi

Kada je pak riječ o zaposlenima u poljoprivredi putem vaučera, situaciju je ipak nešto teže pratiti. Naime, kako pojašnjavaju iz HZZ-a, nezaposlene osobe koje rade na poslovima u poljoprivredi putem vaučera ostvaruju i dalje sva prava za vrijeme nezaposlenosti, odnosno ne prestaju se voditi u evidenciji nezaposlenih. Samim time nije moguće voditi evidenciju koliko nezaposlenih osoba radi na povremenim poslovima u poljoprivredi.

Za razliku od toga, na Zavodu jasno znaju koliko je naših sugrađana sreću potražilo u izvan granica Hrvatske pa je tako, navode, prema mjestu rada, u inozemstvu od siječnja do srpnja 2018. godine zaposleno ukupno 128 osoba s evidencije HZZ-a Područnog ureda Bjelovar. Uz ponudu poslova na Jadranu, u poljoprivredi ili nekoj od drugih zemalja, ima i onih koji su odlučili odbiti posao, a za njih HZZ također ima predviđene “mjere”.

Tko gubi prava na zavodu

– Sukladno članku 17. stavak 2. točka 3. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, nezaposlena osoba koja se izjasnila da prihvaća zapošljavanje na sezonskim poslovima i poslovima izvan prebivališta, a koja odbije sezonski posao za koji je poslodavac osigurao odgovarajući smještaj, prestaje se voditi u evidenciji sljedećih šest mjeseci – pojašnjavaju sa Zavoda.