Poprilično je reakcija izazvala nedavno objavljena obavijest Grada Bjelovara o pravilima ponašanja za neke građane, pod naslovom “Obveze vlasnika pasa”. Nevoljko su savjesni građani iščitavali retke u kojima ih se istaknutim slovima podsjeća na obaveze i još k tome moli da gradskoj komunalnoj službi dostave podatke o svom psu.

 Krive poruke

– Mi molimo komunalne redare da prošeću do Veterinarske stanice Bjelovar gdje mogu uzeti iz baze sve podatke od svih pasa s gradskog i šireg područja. Mi građani koji vas plaćamo vam nismo ni administratori ni referenti koji će raditi vaš posao. Ovu obavijest koju smo primili od vas s guštom ćemo zbrinuti u reciklažni otpad papira na zeleni otok u Jošinama, koji je sve samo ne zeleni otok. Kada biste se isto tako prošetali i vidjeli u kakvom vam je stanju ta površina, i da ima više smeća okolo nego u kontejneru, možda bi bilo ljepše i bolje – komentirao je Zlatko Flajpan, uz podršku drugih građana, preko Facebook profila gradsku obavijest.

Uvrijeđeni su se našli i uzgajivači čistokrvnih pasa, smatrajući neumjesnim što Grad Bjelovar preko službenih stranica potiče i udomljavanje nauštrb kupnje pasa, a zasmetalo je neke i što u objavljenim recima ne vide ni slova o kaznama koje bi trebale snaći one čiji psi zagađuju zelene gradske površine ili one koji jadne životinje samo tako ostave na cjedilu i prepuštene lutanju.

– Poštovani, ispričavamo se ukoliko smo krivo shvaćeni. Nije bila namjera oštetiti bilo koju udrugu niti se bilo kojoj prikloniti. Interes je zbrinuti napuštene pse i to je bio jedini cilj, kao i zaštita životinja općenito te primjena novoga Zakona – upustili su se komunalni redari u pružanje odgovora i objašnjenja putem Facebooka.

Zakonske obveze

No, iz svega pročitanog nismo uspjeli pronaći odgovor je li sam Grad udovoljio svim zakonskim odredbama istog Zakona koji je bio povod ovim prepiskama. Naime, u novom Zakonu o zaštiti životinja, na lokalnom području mora postojati barem jedno po jasnim, prilično zahtjevnim pravilima otvoreno sklonište za životinje minimalnog kapaciteta 50 životinja, a sve jedinice lokalne samouprave trebaju provoditi zbrinjavanje, oglašavanje i udomljavanje životinja uz program kastracije životinja te edukaciju stanovništva.

Kako se za te odredbe sam Grad pripremio i kako će on zadovoljiti svoje obaveze još nismo uspjeli doznati.

Nema navale za čipiranjem

Zakonska obaveza označavanja mikročipom na snazi je još od 2004. godine, a neke su procjene da danas još 30 posto pasa nije mikročipirano. No, kako doznajemo od veterinara Josipa Majcana, u ambulantama, unatoč najavama rigoroznih kazni za nečipiranje i približavanju krajnjem roku kontrole mikročipiranja, 30. lipnja ove godine, navale vlasnika pasa nema.

– Odluka o mikročipiranju je već dugo na snazi i ništa veći interes ne bilježimo u posljednje vrijeme nego što je to bio slučaj dosadašnjih godina. Mislim da su neki vlasnici pogrešno shvatili gradske obavijesti i da nema potrebe za žučnim raspravama. Samo se hoće uvesti reda, što je sigurno svima dobro došlo – komentirao je Majcan.