Kada je Darko Romek zbog potonuća svoje firme dobio otkaz, a plaća njegove supruge Marijane postala nedostatnom za život, javili su se bjelovarskom Centru za socijalnu skrb te dobili dozvolu za udomiteljstvo odraslih osoba. Ovim teškim i odgovornim poslom planirali su se, kažu, baviti dok im sin ne završi fakultet. Od prvotne odluke je prošlo osam godina, diploma njihova sina je u džepu te sada očekuju unuke, no dio njihove obiteljske kuće i dalje je podređen uvjetima smještaja i skrbi starih i nemoćnih.

 Obiteljsko okruženje

U dvije sobe sada su četiri starice, većinom prikovane za krevet, što dodatno otežava posao njihovih udomitelja, posebice kada ga rade odgovorno i savjesno, poput Marijane i Darka.

-Premda mi je posao vozača kamiona i danas pri srcu, brzo sam se prilagodio novim radnim izazovima. Dok je supruga na poslu, njega i skrb o našim korisnicama u mojim je rukama. Njihova nemoć dodatno me osnažuje, kada ih primjerice treba okretati u krevetu kako ne bi dobile dekubitus, promijeniti pelene, nahraniti, brinuti o redovitom uzimanju lijekova – kaže Darko. Marijana Romek dodaje kako im Centar osigurava sva potrebna ortopedska pomagala i pelene, a zdravstvena pomoć uvijek im je pri ruci, što uvelike olakšava 24-satnu skrb o njihovim korisnicima.

-Starosna dob i njihove primarne bolesti nerijetko donose i nepredvidive situacije i dodatnu pomoć, primjerice, kupnju pudera, čajeva za bolju probavu ili krema koje će ublažiti alergije na pelene. No i takvim dodatnim izdacima unatoč, s novčanom naknadom dobivenom od Centra, možemo pokrivati sve troškove – kaže Marijana, inače medicinska sestra u bjelovarskoj bolnici.
Unatoč bolesti, visokim godinama te nerijetko teškim životnim pričama, starice smještene u obitelji Romek same su potvrdile vlastito zadovoljstvo brigom i smještajem. Najstarija je 92-godišnja Milica, a najrječitija je bila Jana Kranjec .

Ovdje mi je lijepo, samo kad bi me noge služile, mojoj sreći ne bi bilo kraja. Ovako sam prikovana uz krevet, a srce je još toliko živahno, da mi ovdje dobro došao i kakav „mladić“ s dobrom penzijom – spremno se našalila 88-godišnja gospođa Jana.
Već godinu i pol u obitelji Romek je i Anka Jasika iz Starih Pavljana. Kaže kako je ovdje na sigurnome jer u vlastitoj kući više nije mogla živjeti sama.
-Moja unuka me redovito obilazi. To su za mene najsretniji trenuci jer vidim da od svojih najmilijih nisam zaboravljena – kaže 82-godišnja baka Anka.

 Potrebe veće od kapaciteta

Ravnateljica bjelovarskog Centra za socijalnu skrb Kristina Novalić, kaže kako je u ovome trenutku izdana 51 dozvola udomiteljskim obiteljima u kojima je smješteno 159 odraslih korisnika.

-Novih zahtjeva za udomiteljstva je vrlo malo, što nam predstavlja problem jer nije u skladu s potrebama u zajednici. Osim korisnicima s našega područja, kada ima mjesta, možemo osigurati smještaj i onima s područja drugih CZZS-a. Gotovo svakodnevno nam pristižu zahtjevi s jadranskog područja, gdje takav oblik udomiteljstva nije razvijen. Broj korisnika podložan je čestim promjenama jer se mahom radi o starijim i bolesnim osobama. Posebice nam nedostaju obitelji za specijalizirano udomiteljstvo koje, za razliku od tradicionalnog, pokraj zadovoljenja svakodnevnih životnih potreba povezanih sa životnom dobi ili zdravstvenim stanjem korisnika, podrazumijeva i pružanje specijalizirane skrbi za one u težem zdravstvenom stanju ili s tjelesnim, psihičkim i mentalnim invaliditetom. Takvu skrb mogu pružiti udomitelji koji imaju posebna znanja i vještine – pojašnjava ravnateljica Novalić. Stoga i ne čudi njezin apel svim zainteresiranim obiteljima za udomljavanje djece, ali i odraslih, neka se jave bjelovarskom Centru gdje će dobiti sve informacije za ovaj nadasve humani posao. (mrz)

Slovo zakona

Ovakvu skrb najčešće trebaju ljudi bez obitelji (obveznika uzdržavanja), a ako ih imaju, Centar ih je dužan obvezati na doprinos za troškove smještaja. Osim toga, osoba kojoj je priznat smještaj u udomiteljsku obitelj, dužna je svim svojim prihodima sudjelovati u troškovima. Odraslim korisnicima Centar mjesečno isplaćuje 100 kuna džeparca za njihove potrebe. Centar udomiteljima sa zakonskim uvjetima za smještaj izdaje dozvolu na pet godina, za jednu do najviše četiri osobe. Mjesečna naknada iznosi između 1.800 i 2.880 kuna po korisniku, ovisno o stupnju njegovih tjelesnih ili psihičkih teškoća. Udomiteljima se isplaćuje i naknada za njihov rad koja iznosi od 300 do 400 kuna po korisniku.
Na području bjelovarskog Centra, slučajevi oduzimanja dozvola su vrlo rijetki, a lani je bio zabilježen tek jedan slučaj.