BJELOVAR – Dok sada sve više priželjkujemo kraj 2020. godine, godine za koju mnogi kažu da bi bilo najbolje da se izbriše, mnogima je trebala biti godina za pamćenje – godina u kojoj će reći svoje sudbonosno da.

Kako to biva u našim krajevima, svadbeni detalji mnogih mladenaca bili su finalizirani još lani, a iako se i početkom ove godine koronavirus shvaćao kao nešto što se događa tamo negdje u dalekoj Kini, kako su tjedni odmicali, postajao nam je sve bliži. Ujedno je to značilo jednu veliku neizvjesnost ne samo za mladence, već i za čitavu industriju vjenčanja. Vrijeme je pokazalo da je proljetna sezona vjenčanja otpala, a iako je ljeto donijelo nešto povoljniju situaciju, nesigurnost je ostala što je jasno vidljivo kroz brojke.

Drastični pad

Naime, prema podacima Matičnog ureda Bjelovar u prvih devet mjeseci 2019. godine sklopljen je 81 građanski te 84 vjerska braka. U istom razdoblju ove godine sudbonosno da u Matičnom uredu je odlučilo izreći 68 mladenaca te njih tek 54 u crkvi. U postotcima, to znači da je na području Matičnog ureda Bjelovar prošle godine sklopljeno gotovo 20 posto više građanskih i 55 posto više vjerskih brakova nego ove godine.

-Moj suprug i ja smo još prošle godine počeli planirati naše vjenčanje. Željeli smo da ono bude tradicionalno i da se okupe svi oni koji su nam važni, a iako se možda ne čini tako, jedno vjenčanje donosi zaista dosta organizacije. Treba pronaći samo mjesto gdje će se proslava održati, bend koji će svirati, fotografa, vjenčanicu, odijelo, pozivnice, zahvalnice, kolače, tortu, cvijeće… Naravno, kako biste “uhvatili” najljepše mjesto, najbolji bend ili fotografa koji će napraviti fotografije kakve ste željeli, potrebno ih je rezervirati na vrijeme. Tako su naše pripreme počele otprilike godinu dana prije željenog termina. Još prošle godine je gotovo sve bilo dogovoreno, a baš kad smo počeli razmišljati o posljednjim sitnicama, stigla nam je korona – prisjeća se priprema za svoje vjenčanje ovogodišnja mladenka Maja dodajući kako su ga njezin suprug i ona zbog čitave situacije morali odgoditi, no kako su odlučili da će se ono bez obzira na sve, baš u inat koroni, svakako održati. Tako je i bilo.

Malo, ali slatko

Nakon što je Hrvatska izašla iz lockdowna, odlučili su broj uzvanika drastično smanjiti kako bi njihovi najbliži članovi obitelji i prijatelji bili što sigurniji. Smanjeni broj uzvanika je donio i novu lokaciju, kao i bitno manje pozivnica, zahvalnica te cvijeća. Dio novca od kapare su izgubili, no naša sugovornica danas pomirljivo kaže kako je tako valjda moralo biti.

-Nama je najvažnije da smo zaista imali maleno, intimno i prekrasno vjenčanje uz nama drage ljude. Na kraju se pokazalo da vjenčanje može biti predivno i bez velike pompe. Moram priznati da je pred samo vjenčanje bilo dosta neizvjesnosti jer zapravo čovjek nikada ne zna što donosi sutra, ali za nas je sve super ispalo. U nekom trenutku smo možda i pomislili sve odgoditi za sljedeću godinu, ali smo odlučili malo riskirati i nadati se najboljem. Tako smo i nas dvoje malo doprinijeli poboljšanju ovogodišnje vjenčane statistike – zaključuje naša sugovornica dodajući kako će nada što skorijem kraju pandemije kako bi se svi što prije mogli vratiti svojim starim navikama, družiti se i uživati u ljepotama života punim plućima.

Foto – ilustracija