Prije desetak godina Bjelovarsko-bilogorska županija bila je uvjerljivo među vodećima u državi po broju bračnih brodoloma, osnaženih pravomoćnim sudskim rješenjima. Kako brojkama profesionalnih statističara valja vjerovati, čini se da nam unazad nekoliko godina barem ovaj demografski pokazatelj ide na ruku. Naime, nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva, govore kako je tijekom 2016. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sklopljeno 589 brakova, a 156 i se razvelo, 3,7 ili gotovo svaki četvrti od ukupnoga broja sklopljenih.

Pozitivni pomaci

No, gole brojke ne znače mnogo, ako se ne stave u kontekst usporedbe u proteklih pet godina. Tada je vidljivo kako će u spomenutom razdoblju prošla godina ostati zapamćena po najviše sklopljenih brakova, uz istodobno najmanji broj razvoda. Kako se pozitivni trendovi nižu već treću godinu za redom, čini se da, barem na neko vrijeme, valja zaboraviti na kriznu 2013. godinu, kada se raspadao svaki drugi brak. Povećanje broja parova spremnih za izricanje sudbonosnog „da“ pred matičarom ili ispred crkvenog oltara, uz istodobno smanjenje bračnih brodoloma pred sudom, rezultiralo je izlaskom iz društva vodećih na nacionalnoj ljestvici.

No,aktualne brojke s bjelovarskog Općinskog suda upozoravaju kako brakovi i dalje pucaju po šavovima, štoviše zahtjevi za pokretanje postupaka sporazumnih razvoda u uzlaznoj su putanji. Tako je, primjerice, tijekom 2016. razvedeno 138 brakova iza kojih su u 61 slučaju ostala maloljetna djeca. Već do kraja rujna ove godine, sudskim su postupcima razvrgnute 102 bračne zajednice, čemu valja dodati 48 predmeta koja su u fazi rješavanja.

 Iz samačkog objektiva

O tomu zašto sve više brakova završava brodolomom, a njihov vijek trajanja ne mogu produžiti ni vlastita djeca, ponuđeno je mnoštvo odgovora, pri čemu se nameće pitanje je li ostati sam, u neformalnoj vezi ili bez nje, ipak bolje rješenje. Što o tomu misle, upitali smo neke samce koji su, ako ništa drugo, svojim dosadašnjim izborom opovrgnuli uvriježenu društvenu predrasudu o svojevrsnom hendikepu.

Iza prof. Lidija Novosel, primjerice, stoji karijera ravnateljice škole i bivše zamjenice gradonačelnika, koju je ostvarila bez potpore životnog partnera te time uspjela razbiti predrasudu kako „iza uspješne žene stoji uspješni muškarac i obrnuto“.

-Ne mogu tvrditi kako je uvijek lagano biti sam, posebice kada treba odlučivati o važnim životnim koracima. No, to nije jednostavno ni udatim ženama, kojima bračni partner nerijetko može biti prepreka u samostalnom odlučivanju, posebice kada je u pitanju profesionalna karijera. Stoga ne postoji jednoznačni odgovor na pitanje je li bolje biti samac ili u bračnom partnerstvu, posebice kada je riječ o ženama. Naše društvo još uvijek je sklono podcjenjivati samce. Osjećam to i na vlastitoj koži, primjerice, kada me s posebnim naglaskom oslovljavaju s „gospođice“. Samcima je u svakom slučaju teže, tim prije što takav način života najvećim dijelom nije isključivo njihov izbor – smatra Lidija Novosel.

Sudbonosno „da“

Premda već godinama brani boje uspješnog neženje, načelnik Općine Kapela Danijel Kovačec također nije previše siguran kojoj životnoj opciji dati prednost. Dugo je godina, naime, bio sklon tvrdnji kako je teško pronaći ženu koja bi trpjela da svoga supruga ne vidi po čitave dane.
-Posao bez radnoga vremena moj je osobni odabir, što nikako ne znači da ne želim vlastitu obitelj – potvrdio je Kovačec za Bjelovarac. U prilog tome ide i javna tajna kako je Danijel ipak pronašao srodnu dušu koja je spremna tolerirati njegove obveze općinskog načelnika. No, na pitanje Bjelovarca, je li na vidiku i izricanje sudbonosnog „da“, ponudio je diplomatski odgovor.
-Vidjet ćemo, bit će te pravodobno obaviješteni! – kazao je tajnovito