Prije desetak godina Bjelovarsko-bilogorska županija bila je uvjerljivo među vodećima u državi po broju bračnih brodoloma, osnaženih pravomoćnim sudskim rješenjima. Kako brojkama profesionalnih statističara valja vjerovati, čini se da nam posljednjih nekoliko godina barem ovaj demografski pokazatelj ide na ruku. Naime, nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva, govore kako je tijekom 2016. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sklopljeno 589 brakova, a 156 ih se razvelo. To je gotovo svaki četvrti od ukupnoga broja sklopljenih.

 Pozitivni pomaci

No, gole brojke ne znače mnogo ako se ne stave u kontekst usporedbe u proteklih pet godina. Tada je vidljivo kako će u spomenutom razdoblju prošla godina ostati zapamćena po najviše sklopljenih brakova, uz istodobno najmanji broj razvoda. Kako se pozitivni trendovi nižu već treću godinu za redom, čini se da barem na neko vrijeme valja zaboraviti na kriznu 2013. godinu, kada se raspadao svaki drugi brak i bilo ih je sklopljeno 66 zajednica manje nego godinu ranije.

Povećanje broja parova spremnih za izricanje sudbonosnog „da“ pred matičarom ili ispred crkvenog oltara, uz istodobno smanjenje bračnih brodoloma pred sudom, rezultiralo je izlaskom iz društva vodećih na nacionalnoj ljestvici, poput Sisačko-moslavačke županije u kojoj je lani sklopljeno 786 brakova, a čak 408 ih se razvelo. Statistička smo iznimka i po silaznoj putanji u broju razvoda, koji su na nacionalnoj razini u porastu. Iz brojki DZS-a, naime, vidljivo je kako smo brojkom od 5.992 razvedena braka premašili rekordnu 1986. godinu s ukupno 5.496 razvoda. Doduše, stopa od 31 razvoda na 100 sklopljenih brakova još uvijek je viša od europskog prosjeka s 34 razvoda na 100 brakova, no uz ovakav trend, neće ga biti teško doseći.

Gradovi i općine

Zanimljivi su i podaci objavljeni za županijske gradove i općine, među kojima po broju sklopljenih brakova, ali i razvoda, prednjači Bjelovar. U prošloj je godini naime, u ovom županijskom središtu u bračnu zajednicu stupilo 174 parova, međutim 73, ili gotovo svaki drugi, se raspao. Najvjerniji izgovorenim bračnim zavjetima ostaju parovi iz Čazme i Garešnice, gdje se prošle godine u usporedbi s brojem sklopljenih, razvrgnuo tek svaki sedmi odnosno peti brak. Uz bok Bjelovarčanima, sa 20 razvedenih brakova na 49 sklopljenih, čvrstu poziciju drže Daruvarčani, a slijede ih Grubišnopoljci kojima se lomi svaka treća bračna zajednica.

U seoskim sredinama pak, čini se, nema bračnih kriza koje će u konačnici završiti slomom ili ih je daleko manje nego u gradovima. Štoviše, u općinama Dežanovac, Đulovac, Šandrovac, Velika Pisanica i Velika Trnovitica, prošle godine nije zabilježen niti jedan razvod braka. Posebna statistička zanimljivost, vezana je pak uz općinu Zrinski Topolovac u kojoj je 2016. godine bilo više razvoda nego li vjenčanja. Prevedeno u brojke, lani je sklopljena tek jedna bračna zajednica, a raspale su se dvije. (mrz)

 

Brakovi i razvodi u BBŽ u 2016. godini

SKLOPLJENI                              RAZVEDENI

BBŽ………………589………………….156

Bjelovar…………174…………………….73

Daruvar…………..49…………………….20

Grubišno Polje……34……………………. 9

Garešnica…………51……………………. 9