Samo tri dana dijeli nas od Božića, a pripreme za ovaj blagdan u punom su jeku. Uz različite kulinarske delicije, užurbano se pripremaju i dekoracije, a u većini domova Božić ni ove godine neće proći bez najtraženijeg “božićnog cvijeta”. Riječ je, naravno, o božićnoj zvijezdi koja je u ovo blagdansko vrijeme nezamjenjivi ukras domova. Upravo zato i njezini proizvođači zadovoljno trljaju ruke jer kupaca ne manjka, a pristupačne cijene jamac su dobre prodaje.

 Visoka ulaganja

-Cijene božićnih zvijezda i ove su godine vrlo povoljne. Njihova proizvodnja započela još u ljetnim mjesecima kada je većina razmišljala o plažama, no naše pripreme za božićne blagdane već su tada bile u punom jeku. Naime, sade se malene sadnice koje je potrebno dugo vlažiti, a svakako nam je najgori ovaj zimski period kada one poprimaju svoju prepoznatljivu crvenu boju i kada je plastenike potrebno grijati. Naravno, za nas cvjećare to znači visoka ulaganja, no ako želimo dobiti kvalitetan proizvod, taj korak nemoguće je preskočiti – kaže Krunoslava Ivančić koja proizvode s obiteljskog gospodarstva gotovo svakodnevno prodaje na bjelovarskoj tržnici. Kako kaže, unatoč zahtjevnoj proizvodnji, proizvođači su se morali prilagoditi kupcima pa tako božićnu zvijezdu na tržnici možete kupiti već za 10 kuna.

-Iako božićne zvijezde možete kupiti u trgovačkim centrima, na kraju ispada da ih je povoljnije kupiti direktno od proizvođača. Primijetili su to i kupci pa prodaja u ovo predblagdansko vrijeme zaista dobro ide, a na kraju uvijek uspijemo prodati sve što smo proizveli. Osim povoljne cijene, vjerujem kako su se kupci kroz godine uvjerili da će na tržnici kupiti najkvalitetniji proizvod – kaže naša sugovornica dodajući kako božićne zvijezde vole svjetlost i traže umjereno zalijevanje kroz tanjurić, dok ne vole previše topao i suh prostor.

Tražene i ciklame

-Ako vašoj božićnoj zvijezdi date takve uvjete, ona će vam dugo nakon božićnih blagdana za svu brigu zahvaljivati svojom ljepotom – kaže Ivančić otkrivajući kako domaći kupci i dalje najviše traže crvene božićne zvijezde, ali kako su vrlo tražene i svijetle prošarane crvenom bojom. Također, osim božićnih zvijezda, u ovo prosinačko vrijeme, tražene su i ciklame koje na imanju obitelji Ivančić dolaze u različitim bojama.

-S ciklamom nećete pogriješiti bilo da je riječ da kupujete kao poklon ili za svoj dom. Svojom ljepotom ukrasiti će svaki prostor, a osim toga, manje je zahtjevna od božićne zvijezde. Traži samo dovoljno svjetlosti i umjereno zalijevanje, a inače su vrlo trajne – kaže naša sugovornica.