BJELOVAR – U domovima brojnih obitelji, među blagdanskim, božićnim ukrasima naći će se i ove godine božićna zvijezda. Božićna zvijezda ili poinzetija, biljka je podrijetlom iz Meksika, Južne Amerike i Afrike.

Jedan od vodećih proizvođača božićnih zvijezda u zemlji je Jurica Ravenšćak iz Bjelovara. Ove godine u grijanim plastenicima Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ravenšćak bit će proizvedeno oko 30.000 božićnih zvijezda raznih boja. Ponajviše onih crvenih, ali i bijelih, krem, roza, vrsta koje izgledaju kao mišje uši i druge. Ovih dana u plastenicima Jurice Ravenšćaka je veoma užurbano i radno. Prošli tjedan krenule su isporuke i plasman božićnih zvijezda, koje će kupci moći kupiti u domaćim trgovačkim centrima širom Hrvatske.

Zahtjevna biljka

Jurica Ravenšćak, dipl. ing. agr., na svom obiteljskom gospodarstvu u Plavnicama, bavi se proizvodnjom cvijeća od 1990. Na šest tisuća kvadratnih metara pod grijanim plastenicima i na dva hektara otvorenog prostora proizvodnja je podijeljena u tri dijela. U proljetnoj proizvodnji proizvodi se balkonsko i cvijeće za gredice (60-ak vrsta). Jesenska proizvodnja posvećena je multiflorama i cvijeću za Sesvete, a u zimskoj se proizvode božićne zvijezde i božićna pšenica. Na gospodarstvu je stalno zaposleno šest radnika, a po potrebi se zapošljava i sezonska radna snaga.
Proizvodnjom božićnih zvijezda počeo se baviti negdje od 2000. godine. S obzirom da je riječ o veoma zahtjevnoj biljci i prema tome i zahtjevnoj proizvodnji, trebalo je prvo stvoriti potrebne uvjete za ovu proizvodnju.

-Božićna zvijezda je izuzetno zahtjevna u proizvodnji. Sadi se tijekom ljeta, 15. srpnja. Onda joj smetaju jedino visoke temperature, pa je moramo ovlaživati. Biljka postaje jako osjetljiva oko 1. listopada, kada počne crveniti. Tada temperature ne smiju pasti ispod 16 stupnjeva i ne smije doći vlaga na te gornje crvene listove jer odmah ostaju fleke i onda više nije te kvalitete koje bi trebala biti. Znači, kod božićne zvijezde najveći problem je zadržati temperaturu iznad 16 stupnjeva, priča nam Jurica Ravenšćak, pojašnjavajući problematiku proizvodnje božićnih zvijezda.

S obzirom da je teško osigurati potrebne uvjete proizvodnje i temperaturu, brojni cvjećari, širom zemlje, nisu se ni odlučivali početi s proizvodnjom božićnih zvijezda jer zahtijeva ozbiljnu opremu. No, za Ravenšćaka je to bio izazov.

-Prvenstveno smo se odlučili za proizvodnju božićne zvijezde jer nam je to bio fascinantan cvijet. Bio je to ispočetka izazov u kojem smo imali puno problema, pa smo čak jedno vrijeme odustali i nismo je proizvodili jer nismo mogli osigurati potrebne uvjete da bi biljka bila kakva treba biti. Znači, mora biti žarko crvene boje, a ta crvena boja se isključivo dobiva toplinom, kaže Ravenšćak.

-Plasman božićnih zvijezda iz plastenika OPG Ravenšćak je krenuo. U distribuciji i prodaji ove godine Jurica Ravenćak ne očekuje neke veće probleme s obzirom da se biljka prodaje u trgovačkim centrima. Kako čujemo, problema je bilo s prodajom cvijeća za Svih Svetih s obzirom da je dosta ljudi izbjegavalo gužve i odlaske na groblja. No, Božić je obiteljski blagdan, a s obzirom da će otpasti neka prevelika slavlja i okupljanja, kako vjeruje Ravenšćak, dosta ljudi će si za svoja obiteljska okupljanja za Božić zato priuštiti božićnu zvijezdu, čija će cijena biti ista kao i prošle godine. Najstandardnija i najčešće tražena crvena božićna zvijezda koja se proizvodi u Hrvatskoj koštat će u trgovačkom centru oko 25 kuna.

Pravila za održavanje

Iako lijepa i rado viđen božićni ukras, božićna zvijezda je zahtjevna i za održavanje. Održavanje ove osjetljive biljke nije jednostavno te se često događa da zbog neadekvatne njege njezini listovi otpadnu, zbog čega ih se svake godine iznova kupuje. Kako bi se to izbjeglo, važno je znati kako i gdje je držati u domu, da bi božićna zvijezda potrajala tijekom cijele godine.

-Božićna zvijezda traži temperaturu od 16 stupnjeva i njezin najveći rizk u životnom vijeku je prelaz iz našeg plastenika do kupca. Do trgovačkog centra dođe sigurno. Mi imamo grijane kombije, a trgovački centri su uglavnom grijani i u tom dijelu božićna zvijezda ima uvjete koje treba. No, kad je netko kupi, stavi je u vrećicu, pa u auto, u kojem se zvijezda do kuće vozi deset, petnaest, dvadeset minuta, nije važno koliko, ona se ohladi i ako je kupac direktno iznese i odnese u dnevni boravak na stol ona doživi veliki temperaturni šok. Zvijezda prolazi iz temperaturnog normalnog, toplog okruženja, u hladno, pa onda opet u jako toplo i to naglo, jer je u kući uvijek toplije nego u trgovačkom centru. Zato, kad je donesete kući treba je isklimatizirati u nekakvom hodniku ili negdje sličnom, barem sat-dva, pa tek je onda smjestiti u dnevnu sobu, kaže Ravenšćak.
No, i u dnevnoj sobi treba za nju pronaći pravo mjesto, gdje neće biti izložena neposrednoj blizini nekog izvora topline, jer joj jako smeta suhi zrak, kao i propuh. I suhi zrak i propuh mogu dovesti do toga da se božićna zvijezda u jednom danu „osuje“, povene joj lišće i da se „poklopi“. Ima ljudi koji su i po dvije-tri godine „probavali“ lokacije gdje će držati božićnu zvijezdu.

Ljudi moraju sami naći lokaciju u kući koja najbolje odgovara božićnoj zvijezdi. Kad je jednom nađu onda tu svake godine stavljaju božićnu zvijezdu i nema problema, kaže Jurica Ravenšćak.