ČAZMA – Kad će i hoće li se uopće održati ovogodišnje, već 19. po redu izdanje Božićne priče na imanju Zlatka Salaja u Grabovnici i dalje je potpuno neizvjesno.

Prošlog petka trebalo je biti svečano otvorenje, no vrata najpoznatijeg imanja u Hrvatskoj koje bi ove godine trebalo osvijetliti više od pet milijuna lampica, ostala su zatvorena. Iako se proteklih dana naveliko počelo govoriti da je ovogodišnja Božićna priča otkazana i da se uopće neće održati, u Salajlandu, tvrtki koja posljednjih nekoliko godina vodi ovu manifestaciju, još uvijek se nadaju da će se vrata otvoriti. S obzirom na posljednje mjere, vrlo je izvjesno da to neće biti prije 21. prosinca do kada traje zabrana održavanja sličnih sajmova zbog epidemije, a ako situacija to dopusti, vrata Božićne priče tada bi se mogla otvoriti.

-Dragi naši posjetitelji, želimo vam naglasiti kako “Božićna priča obitelji Salaj” nije otkazana već odgođena. U petak nismo bili u mogućnosti otvoriti manifestaciju i jako nam je žao zbog toga, posebice svih vas koji ste nas planirali posjetiti ovog vikenda. Još uvijek čekamo definitivnu potvrdu Stožera kako bi znali kada ćemo moći otvoriti manifestaciju na isti ili sličan način kako je to bilo u proteklih 19 godina. Čim budemo znali točan datum podijelit ćemo ga s vama. Od srca se nadamo da se vidimo i ove godine – stoji u objavi na službenoj Facebook stranici Salajlanda, a i u kratkom telefonskom razgovoru, potvrđeno nam je da manifestacija, barem za sada, nije otkazana.

Upitan opstanak

-U planu je otvoriti Božićnu priču čim dobijemo dozvolu stožera. Imanje je spremno i čekamo dozvolu, a ako se ispostavi da ne bude Božićne priče, pitanje je hoćemo li to uopće moći preživjeti i hoće li ova manifestacija opstati. Zbog toga se ipak nadamo da ćemo moći otvoriti vrata i da ćemo preživjeti – rekli su iz Salajlanda iz kojeg su u podužem razgovoru za Glas Slavonije naglasili da je upitno odakle će se pokriti sve obveze pošto se Božićna priča isključivo financira od svoje dvije godišnje manifestacije.
-Najveći prihodi dolaze od božićne i nešto manjim dijelom od uskrsne priče, koja zbog covida također nije održana ove godine. Ovdje je osam zaposlenih kroz cijelu godinu za koje neće biti novca za plaće, ne samo za prosinac nego sve dok ne budemo u mogućnosti ponovno normalno poslovati. Nažalost, uzimamo u obzir da “Salajland” ovaj udarac neće preživjeti, te da nećemo moći održati poslovanje u 2021. godini na razini da ikada više otvorimo vrata za posjetitelje. Jer nije to samo postaviti lampice, i ne radi se tu o poslu od nekoliko tjedana. Da bi imanje bilo onakvo kakvo posjetitelje dočekuje o Božiću i Uskrsu, ono se održava cijele godine, uređuju se redovito travnjaci, živice, a lampice se postavljaju već u srpnju i kolovozu. Jako smo tužni, teško je gledati kako se gasi naš san, u kojemu smo toliko uživali – istaknuli su iz Salajlanda i dodali je situacija tim nevjerojatnija jer je cijela manifestacija na otvorenom, na imanju koje se prostire na čak deset hektara.

Bez gužvi

-Prošla godina nam je po posjećenosti bila rekordna. Subotom i nedjeljom bi nam došlo između tri i četiri tisuće ljudi dnevno. No i dalje, ni u tim danima, nikada nije bilo nikakvih gužvi. Posjetitelji se razmile po imanju, izgube se na tolikoj površini. Pokušali smo to objasniti nadležnima, kao i specifičnost naše situacije, načina poslovanja, no nismo naišli na razumijevanje. Prema njihovim pravilima na jednome mjestu ne može biti više od 25 osoba, bez obzira na površinu. Jednako tako, treba napomenuti kako mi nemamo pravo na bilo kakvu pomoć države za održavanje radnih mjesta jer su uvjeti za potpore kruti i ne predviđaju da postoje poslovni subjekti koji čitav svoj prihod ostvaraju tijekom dva mjeseca u godini. Tako da ćemo se vjerojatno kvalificirati za pomoć za prosinac jer će se pad prometa drastično osjetiti. No, za ostatak godine nitko nas neće pitati od čega da imanje i projekt prežive – kazali su iz Salajlanda za Glas Slavonije, a hoće li se ova najposjećenija turistička manifestacija i najveća zimska atrakcija u Hrvatskoj uopće održati ove godine, vjerojatno bismo trebali saznati kroz nekoliko dana.