Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Sinoć je u prepunom Oka pubu predavanje pod nazivom ‘Od Ramonesa do Rozge’ održao Boris Jokić, hrvatski psiholog s titulom doktora koju je stekao na prestižnom Sveučilištu u Cambridgeu -Velika Britanija. Jokić je poznat i kao jedan od glavnih autora projekta Kurikularne reforme, odnosno reforme obrazovanja u Hrvatskoj. Trenutno radi kao jedan od znanstvenih suradnika na zagrebačkom Institutu za društvena istraživanja. Široj je javnosti postao poznat po tome što se 2016. usprotivio namjerama vlade premijera Oreškovića da unese izmjene u projekt reforme, potaknuvši masovne prosvjede na ulicama hrvatskih gradova.

U ležernoj atmosferi Jokić je govorio o važnosti glazbe koju slušaju mladi te o statistikama mladih koji prate pojedini žanrove i svjetonazore koji iz njih proizlaze. Između mnogih tema veliku debatu je potaknula i statistička činjenica da najuspješniji učenici hrvatskih gimnazija svoju budućnost vide izvan Hrvatske. Što se tiče glazbe kod mladih, Jokić je naveo činjenicu da njih 45 posto nikada nije bilo ni na jednom pop, rock ili hip-hop koncertu dok ih je 14 posto bilo više od četiri puta na koncertu folk glazbe. Uz pitanja glazbe i njezine povezanosti s obrazovanjem nezaobilazna tema je bila i Kurikularna reforma koja, iako je prošlo gotovo šest godina, ne prestaje biti aktualna.

Nakon predavanja uslijedila su brojna pitanja publike na koja je Jokić detaljno odgovarao, a valja naglasiti kako su u publici bili brojni ravnatelji, profesori, učitelji te mnogi drugi.