BJELOVAR – Danas je u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji zabilježen 41 slučaj koronavirusa i pritisak na županijski zdravstveni sustav je sve veći. No, iz Bjelovarsko – bilogorske županije i Opće bolnice Bjelovar poručuju da razloga za brigu još uvijek nema te da su u velikom obujmu povećani kapaciteti za oboljele od Covida.

-Krajem veljače kada je sve počelo imali smo dva kreveta na raspolaganju za liječenje od koronavirusa. Danas Opća bolnica Bjelovar ima 70 raspoloživih kreveta od kojih je 50 osigurano za oboljele pacijente i 20 za opservaciju. No, trenutno se priprema i oprema prostor za još 20 kreveta za oboljele, dakle ukupno 90 – kazao je ravnatelj Opće bolnice Ali Allouch.

Dodaje da je tako omogućeno liječenje pacijenata i s najtežim simptomima koji su do sada u većini slučajeva bili premješteni na liječenje u zagrebačke klinike.

25 pacijenata na bolničkom liječenju

-Naši pacijenti ne moraju odlaziti u Zagreb. Imamo sve potrebno da se ovdje liječe. Inače, trenutno je 88 zdravstvenih djelatnika Opće bolnice izvan pogona zbog koronavirusa, a 25 oboljelih pacijenata je na kod nas na bolničkom liječenju. Stoga, molim građane za odgovornost, molim ih da nose maske i da drže distancu jer tako ćemo svi zajedno pobijediti ovu pandemiju – kazao je ravnatelji Ali.

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs istaknuo je da je Županija rebalansom proračuna osigurala pet milijuna kuna potpore za borbu protiv pandemije koronavirusa.

-Mi smo još u ožujku dali nalog našim zdravstvenim ustanovama da se nabavi oprema, i to u većim količinama, koja će služiti za liječenje i pomoć oboljelima od koronavirusa. Tu su ključan element respiratori. Tada smo ih nabavili deset od čega smo jedan dobili donacijom, a sada ih imamo 18. Po tome smo, kada se gleda broj stanovnika, jedna od najboljih bolnica u Hrvatskoj, a i sve dodatne nabavke će Županija opet financirati. No, budući da medicinsko osoblje daje velike napore u zdravstvenom sustavu, a i samo nije lišeno oboljenja od koronavirusa, molimo građane naše županije i pacijente koji priliježu Općoj bolnici Bjelovar za razumijevanje i situaciju u kojoj se danas nalazi zdravstveni sustav – zaključio je župan Bajs.

Glavna županijska epidemiologinja dr. Vesna Grgić istaknula je da se dnevna brojka kreće oko 40 zaraženih te da ponekad ima i više oboljelih te da je sada teško spustiti tu brojku unatoč svim naporima i upozorenjima.

-Ova pandemija se teško više nadzire i tako je svuda oko nas. Dajemo sve od sebe, ali ponekad nailazimo i na otpore tipa da nam oboljeli ne želi iz nekih svojih razloga reći kontakte. Iako sam zabrinuta zbog brojki, moram reći da je naša županija i dalje među boljima u Hrvatskoj. Molimo i apeliramo na odgovornost građana – istaknula je dr. Grgić. (vec)