Radnici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i prošle godine pravo na bolovanje koristili su više od ostatka Hrvatske. Svakog radnog dana tako je, navodi se u statistikama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, privremeno nesposobno ili spriječeno za rad bilo čak 1.023 zaposlenika naše županije, otprilike 50-ak njih više od državnog prosjeka. Statistički, stopa bolovanja iznosila je 2,96 posto, a posljednjih godina u stalnom je padu. Primjera radi, još preklani na bolovanju je bilo stotinjak radnika više svakoga dana, a ako bismo se vratili desetljeće-dva u prošlost, te bi brojke svakako bile mnogo više – ne tako davno stopa bolovanja bila je veća od pet posto. Iako se Bjelovarsko-bilogorska županija po pitanju bolovanja i dalje nalazi pri samom vrhu nacionalne ljestvice, titulu prvaka oduzeo nam je regionalni ured Zagreb sa stopom privremene nesposobnosti za rad od 3,10 posto, dok titulu županije s najzdravijim radnicima ponosno nosi Virovitičko-podravska županija sa 2,14 posto bolovanja radnika u 2014. godini. Stopa bolovanja smanjena je i na državnoj razini, a upravo iz toga razloga, vidljivo je u izvješću Upravnog vijeća HZZO-a, smanjeni su i izdaci za privremenu nesposobnost za rad i to za 69 milijuna kuna na državnoj razini.

Navedena ušteda posljedica je smanjenja stope privremene nesposobnosti za rad sa 2,85 posto u 2013. godini na 2,76 posto lani.

‘Epidemija psihičkih bolesti’

Kao glavni razlog privremene nesposobnosti za rad bilogorskih radnika navode se bolesti mišićno koštanog sustava, baš kao i na nacionalnoj razini. No, ono što BBŽ izdvaja od ostatka Hrvatske svakako je podatak da su duševni poremećaji, kao i poremećaji ponašanja, drugi glavni razlog odlaska na bolovanje.

Prema podacima Odjela psihijatrije Opće bolnice Bjelovar čini se da je svojevrsna “epidemija” psihičkih bolesti nastupila još 2013. godine. Iz godišnjih statistika psihijatrijskog odjela vidljivo je da je tijekom 2012. godine na bolničkom liječenju bilo 20 pacijenata, dok je samo godinu kasnije broj takvih osoba porastao na 132. Enormno povećanje slučajeva poremećaja ličnosti zanimalo je i sâmu inspekciju HZZO-a, koja je u svibnju prošle godine utvrdila određene nepravilnosti u djelatnosti Psihijatrija – dnevna bolnica, te Općoj bolnici Bjelovar izrekao ugovornu mjeru.