Hrvatski gradovi, općine i dječji vrtići preko Europskog socijalnog fonda moći će financirati produženi boravak djece, rad u smjenama i razne dodatne sadržaje ustanova za predškolski odgoj putem natječaja „Vrtići za skladniji život” koji je upravo započeo, traje do kraja ove godine, a raspisalo ga je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prema tvrdnjama ministrice Murganić koja je spomenuti projekt predstavila u petak, 9. ožujka, vrtići i jedinice lokalne samouprave imat će pravo na povrat 100-postotnog iznosa, od minimalnih 500 tisuća do maksimalnih 15 milijuna kuna po projektu. Ukupna vrijednost projekta je 300 milijuna kuna, a prema procjenama Marka Pavića, ministra rada i mirovinskog sustava, u sklopu projekta bit će zaposleno 500 do 700 djelatnika.

Jutarnja u Zagrebu, popodnevna u Bjelovaru

Inače, projekt je namijenjen prvenstveno roditeljima čije radno vrijeme nije jednako radnom vremenu vrtića, ali i djeci kojoj će se na taj način pružiti nove i dodatne programe i sadržaje, ali i potrebnu opremu. Što se bjelovarskih vrtića tiče, vrlo je malo roditelja koji su iskazali potrebu da im dijete ostane u vrtiću nakon 17 sati, ali takva usluga predstavlja im veliko olakšanje. Svake pedagoške godine, naime, među roditeljima se provede anketa, a Dječjem vrtiću Bjelovar ove pedagoške godine četvero roditelja iskazali su takvu potrebu.

Riječ je, primjerice, o tome da jedan roditelj radi u popodnevnoj smjeni, a drugi u dopodnevnoj, ali u Zagrebu, a u Bjelovar se vraća tek oko 18 sati. Vrijedi napomenuti i da tri objekta Dječjeg vrtića Bjelovar, matični na Trgu Stjepana Radića, područni u Alojzija Stepinca i u Radničkom naselju ionako rade sve do 19,30 sati, i to radi održavanja male škole.

– Namjera je svakako dobra jer svaki produženi rad ima i određene dodatne troškove. Dobro je da država preuzme na sebe određen teret – smatra Anna Lauš, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar te ističe kako broj roditelja koji imaju potrebu za produženim boravkom mališana varira iz godine u godinu, a da ih najviše bilo desetak.

Prema anketama u dječjem vrtiću Ciciban, tri posto roditelja izrazilo je potrebu za stalnim čuvanjem djece u popodnevnim satima, a osam posto za povremenim, a u Osmijehu roditelji tek jednog mališana ne stignu doći do 17 sati. Iz Bubamare nam pak odgovaraju da su u četiri godine, koliko posluju, imali tek jednu zamolbu za duljim radom. Vlasnica vrtića Amanda Džaferović kaže kako bi roditeljima više odgovaralo da se vrtići otvore sat vremena ranije nego inače, u pet ujutro, nego da duže rade.

Nužne potvrde

– Produženi boravak djece u gradskim vrtićima dogovara se individualno i koliko znam, svima se izlazi u susret – poručuje Milan Mateković, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje i sport. Dodaje kako je vrlo bitno da svaki od postojećih dodatnih programa bjelovarskih vrtića ima neophodnu dozvolu resornog ministarstva. Naime, svaki projekt koji će se kandidirati ministarstvo, mora imati potrebnu potvrdu, neovisno o tomu je li riječ o produljenom boravku, radionici engleskog jezika ili školi plivanja. S obzirom da je natječaj za prijavu projekata tek objavljen, proteći će neko vrijeme prije nego što se uobliče i predaju prvi zahtjevi, a kako i odgovornim osobama bilo malo jasnije što se od njih traži i kako sudjelovati na natječaju, resorno ministarstvo održat će niz radionica.