BJELOVAR – I00 – 199 i C00 – D48 šifre su iza kojih se kriju podaci o najčešćim uzrocima smrti na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Prva se odnosi na bolesti cirkulacijskog sustava, a druga na novotvorevine.

Dok prva odnosi živote, bitno većeg broja žena nego muškaraca, statistika pokazuje kako je kod druge stvar obrnuta – muškarci od novotvorevina umiru duplo više nego žene. No bez obzira na spol, prema statističkim podacima, ako ste stanovnik Bjelovarske-bilogorske županije, šansa da ćete umrijeti od bolesti cirkulacijskog sustava je visokih 50 posto. Konkretno, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2019. godinu, od 1604 umrle osobe, njih 797 je umrlo upravo od bolesti iz ove skupine.

Sveukupno gledano, ono što se može iščitati iz statističkih podataka je da, kada je riječ o umiranju, nijedan spol ne prolazi bolje u odnosu na onaj drugi – 2019. godine umro je gotovo isti broj muškaraca i žena, a razlika se vidi tek u uzrocima smrti. Naime, osim po broju umiranju od karcinoma, muškarci više umiru i od bolesti dišnog sustava, probavnog sustava, a udio muškaraca je bitno veći i u rubrici koja se odnosi na smrti uzrokovane vanjskim utjecajima kao što su različite vrste nezgoda ili samoubojstva. S druge strane, osim u već spomenutim bolestima cirkulacijskog sustava, žene prednjače u broju umiranja od šećerne bolesti te bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva. Muškarci i žene podjednako umiru od duševnih poremećaja, bolesti živčanog sustava te bolesti genitourinarnog sustava.

Ne živimo zdravo

-Stanovništvo Bjelovarsko-bilogorske županije stari što se vidi iz većeg omjera osoba starijih od 65 godina u odnosu na mlađe od 14 godina te povećaju prosječne starosti stanovništva. Prema podacima Držanog zavoda za statistiku, u 2019. godini udio starijih od 65 godina iznosio je 21,48 posto, udio mladih 14,58 posto, a prosječna starost stanovništva je 44,6 godina. Kada je riječ o uzrocima smrti, najviše stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije umire od bolesti krvožilnog sustava i po tome smo, uz Virovitičko-podravsku županiju, na samom nacionalnom vrhu. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija se ubraja u regiju sjeverozapadne Hrvatske koja ima najveći postotak osoba s prekomjernom tjelesnom masom, kao i regiju s najvećim postotkom fizički nedovoljno aktivnog stanovništva. Među rizičnim čimbenicima za razvoj bolesti kardiovaskularnog sustava treba naglasiti socijalno-ekonomski status, društvenu izolaciju, depresiju i stres kao važne rizike. Tu su i drugi važni čimbenici kao što su pušenje, nezdrava prehrana, nekretanje, konzumacija alkohola. Sve to zajedno  doprinosi razvoju biomedicinskih čimbenika kardiovaskularnog rizika kao što su hipertenzija, debljina, hiperlipidemija – ističe Želimir Bertić sa Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

Druga po redu skupina bolesti iz koje se izdvajaju vodeći uzroci umiranja u u našoj županiji su novotvorevine, no tu bilježimo statistiku koja je bolja nego na nacionalnoj razini.

-Udio smrtnosti od neoplazmi kod nas iznosi 22,92 posto, a recimo u Primorsko-goranskoj županiji 31,18 posto.. U većini županija, pa tako i na području Bjelovarsko-bilogorske županije, bolesti dišnog sustava nalaze se na trećem mjestu uzroka smrti – otkriva  Bertić.