Bojan Navojec, prvak drame HNK-a Zagreb i docent na Akademiji dramskih umjetnosti ove godine po prvi put priključio se organizaciji BOK festa koji će biti održan od 27.travnja do 12. svibnja. No, njegova uloga u organizacija nije kazališna, već je zadužen za popratni program ovog, sada već kultnog festivala.

-Na poziv umjetničkog direktora Gorana Navojeca te tehničkog direktora Tihomira Vondre pridružio sam se organizaciji ovogodišnjeg BOK festivala. Odluku mi je olakšala činjenica što se radi o mom rodnom gradu, iako do sada nisam nešto bio vičan u organizaciji. S obzirom na iznimno veliki broj predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb, nije me toliko zanimalo svojim sugrađanima pokazivati svoja scenska umijeća ili neumjeća koliko mi je velika želja da podijelim sa sugrađanima i publikom BOK festivala meni neke u ovom trenutku najinspirativnije sadržaje – objašnjava nam Navojec. Kaže da se to odnosi na sve srodne umjetnosti koje zajedno čine kazališnu predstavu i nastavlja.

Sjećanje šume

-Dramski predložak je osnovni okvir na kojem nastaje skoro svaka dramska predstava. Tako će nam 4. svibnja u goste doći naš priznati, nagrađivani i hvaljeni dramski pisac Damir Karakaš sa svojim i više nego od čitatelja prepoznatim romanom ”Sjećanje šume” koji je u samo godinu dana doživio čak pet izdanja i 50 napisanih kritika što je apsolutno rekord cijele regije – kaže nam Navojec. Dodaje da je roman ”Sjećanje šume” poslužio kao dramski predložak za predstavu u zagrebačkom kazalištu ‘Gavella” koja je imala premijeru prije dva mjeseca.

-Neizmjerno sam uzbuđen što ćemo 12. svibnja imati priliku svi zajedno poslušati hvaljenu i nagrađivanu radio dramu redatelja Mislava Brečića po drami ”Spašeni” Tomislava Zajeca, našeg dramskog pisca i profesora na Akademiji dramske umjetnosti čije drame se igraju, ne samo kod nas nego i u Europi pa i čitavom svijetu, kaže nam Navojec. Budući da se radi o slušanju radio drame na autentičnoj lokaciji i to u vlaku na Željezničkom kolodvoru, kaže da je šarolika suradnja nastala između Hrvatskog radija, BOK festivala i Hrvatskih željeznice.

Cijeli svijet je pozornica

-Što se tiče inicijative oko pješačkog prijelaza ispred Glazbene škole Vatroslava Lisinskog i usmjeravanja pažnje naših građana na našeg najrasprostranjenijeg sugrađanina kojeg sam inače imao priliku viđati u Španjolskoj, Italiji, svim našim otocima i turističkim destinacijama poput Dubrovnika, Plitvičkih jezera, Hvara i manjih naših gradova u regiji, a radi se o šahtu Tomo Vinković. Ove dvije ideje pripadaju likovoj umjetnosti koju sadržava svaka predstava u scenografiji, kostimima i rasvjeti – pojašnjava Navojec. Ističe da je tu bio inspiriran najvećim dramatičarom svih vremena Williamom Shakespearom i njegovom poznatom sintagmom ‘cijeli svijet je pozornica’. Također kaže, da osim što je Bjelovarčanin, priključivanjem BOK festivalu pridonijele su i činjenice da je to festival sa 16 godina tradicije s preko 500 predstava i preko 30 tisuća gledatelja kao i gostovanje predstava iz Češke, Slovenije, Srbije, Francuske, Makedonije, BiH itd.

-Uz 17 predstava na ‘velikom’ BOK-u i devet predstava na Malom BOK-u, nadam se da će i ‘off’ to jest popratni program BOK-a biti popraćen i zanimljiv Bjelovarčanima – zaključio je Navojec. (vec)