Posljednjih dana Bjelovar se pretvorio u pravu malu arheološku metropolu. Na trasi buduće istočne gradske obilaznice, naime, upravo su u tijeku takozvani zaštitni arheološki radovi koje izvode djelatnici zagrebačke tvrtke Geoarheo. U sklopu probnog sondiranja ovih dana tamo su pronađeni ostaci naselja iz drugog stoljeća n.e.. Pronađeni su novčići, dijelovi keramike i slično. Radovi bi trebali trajati do kraja kolovoza, a sve što se pronađe bit će dokumentirano i spašeno od zaborava, ali i od građevinskih strojeva koji bi već od jeseni trebali početi pripremati teren za izgradnju bjelovarske istočne obilaznice.

 Korenovska kultura

A na drugom kraju grada, u Malom Korenovu, upravo su završila arheološka istraživanja na jednom od dva bjelovarska službena arheološka nalazišta.
– Arheološko nalazište Malo Korenovo smješteno je na padini koja se prostire uz južni rub istomenog sela koje se nalazi pet kilometara južno od Bjelovara te zauzima prostor oranica Vojvodinac i Galovac između rijeke Česme i vrha spomenute padine – doznajemo od bjelovarskih konzervatora.
Arheološka istraživanja tamo su već odrađena i to u dva navrata, 1956. i 1961. godine, a upravo temeljem pronađenih materijala definirana je Korenovska kultura. Riječ je o regionalnom tipu neolitičkih kultura prepoznatljivih po linearnotrakastoj keramici, a okvirno datira od 4600. do 4200. godine prije Krista. Njezini su nositelji zadržali stariju, starčevačku tradiciju stanovanja u zemuničkim nastambama. Kultura je prepoznatljiva po finoj, sivkastoj keramici ukrašenoj urezivanjem – jednostrukim ravnim, izlomljenim ili lučnim crtama, spiralnim kukama ili dvostrukim i trostrukim usporednim crtama koje tvore trakaste uzorke.

 Obrtnici iz kamenog doba

– Prema dosadašnjim spoznajama pretpostavlja se da je Malo Korenovo bilo kratkotrajno jednoslojno naselje s radioničkim kompleksom u kojem se proizvodilo kameno oruđe. Većina poznatih lokaliteta Korenovske kulture nalazi se na bjelovarskom i moslavačkom području (Drljanovac, Malo Korenovo, Dautan, Kaniška Iva, Tomašica), a pojedinačni nalazi pokazuju da je njeno rasprostiranje bilo znatno šire (Gavrinica kod Pakraca, Jakšić kod Požege, Staro Čiče u Turopolju i import pronađen na lokalitetu Smilčić kod Zadra) – doznajemo od bjelovarskih konzervatora koji napominju da je nalazište Malo Korenovo nedovoljno istraženi arheološki lokalitet izuzetne važnosti, kojeg svrstavamo u red potencijalno značajnijih prapovijesnih lokaliteta sjeverne Hrvatske.

Igor Kokoruš