U želji da svojim kupcima u svakom trenutku ponude raznovrsne krušne proizvode, bjelovarske pekare svakodnevno od ranog jutra do večeri, peku najrazličitije kruhove i peciva. To sa sobom nosi i rizik da se dio tog krušnog blaga ne proda. Međutim, za nastale viškove većina pekara ima rješenje.

 Doniranje potrebitima

Lazar Kerhanaj, vlasnik pekara “Galeb” u Bjelovaru, kaže da problem s neprodanim viškovima kruha i peciva nije tako velik i nerješiv, ali da takve viškove u svojim pekarama nastoji svesti na najmanju moguću mjeru. U želji da police njegovih pekara budu dobro opskrbljene cijeli dan, dogodi se, naravno, kaže, da ponekad nešto ostane neprodano, ali napominje da se radi o minimalnim količinama
-Većinu viškova uspijemo preraditi u krušne mrvice, a često peciva i kruh doniramo. Svakako mi nije u interesu da bacim takvu robu – kaže Kerhenaj.
Kad je riječ o zakonskoj regulativi, dodaje, za takvo postupanje s viškovima neprodane robe nije još naišao na probleme i uvijek postupa u skladu sa slovom zakona.
Kako bi prodali što više svojih proizvoda, u pekari “Žitarica” svaki dan poslije 18 sati snižavaju pekarske proizvode za 30 posto.

Hrana za životinje

-Sve što ne prodamo tijekom dana, drugi dan prodajemo na vreće, a cijena takve vreće je 25 kn s PDV-om. Ljudi često taj kruh koriste kao hranu za stoku – kaže vlasnik “Žitarice” Milan Štefanac. Dio kruha koji je higijenski ispravan ide u proizvodnju krušnih mrvica. Tehnolozi u pekari brinu da navedenog viška pekarskih proizvoda bude što manje jer on stvara gubitak. Na sličan način s viškovima neprodanog kruha i peciva odnosno pekarskih proizvoda postupaju i u ostalim bjelovarskim pekarama.