BJELOVAR – Čak 8429 stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije zaključno s posljednjim danom prošle godine nije moglo do novca na svojim bankovnim računima na kojima im je blokirano nešto više od 367 milijuna kuna. Pokazuje to najnovija statistika Financijske agencije, prema kojoj je 7,04 posto računa građana pod blokadom, a po tome Bjelovarsko-bilogorska županija zauzima neslavno četvrto mjesto, odmah iza susjednih Sisačko-moslavačke, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije. Kad se gleda udio blokiranih građana u broju radno sposobnog stanovništva, situacija je tada još poraznija jer je pod blokadom račun svakog desetog radno sposobnog stanovnika županije ili preciznije 10,63 posto.

Ipak, gledano u odnosu na isto razdoblje prošle godine, situacija se bitno popravila jer je početkom prošle godine pod blokadom bilo više od deset tisuća računa građana i ukupni dug je iznosio čak 904 milijuna kuna.
Kad je u pitanju županijsko središte, odnosno Bjelovar, analiza FINA-e pokazuje da su krajem prošle godine bili blokirani računi 3027 građana, koji su činili 7,52 posto u ukupnom stanovništvu grada. No, kada se u obzir uzme nešto manje od 27 tisuća radno sposobnog stanovništva, koliko je registrirano da postoji na području Bjelovara, tada je taj postotak iznosio 9,79 posto. Po ukupnom broju blokiranih građana Bjelovar se smjestio na 11. mjesto u Hrvatskoj te je pod blokadom više računa Bjelovarčana, nego Varaždinaca, Šibenčana ili Dubrovčana, kojih prema popisu stanovništva ima nešto više. (sg)