Piše: Vedran Cindrić

Nakon što je portal Bjelovara.hr prenio vijest da se sve osnovne i srednje škole te vrtići i fakulteti od ponedjeljka zatvaraju na dva tjedna zbog koronavirusa, što je jutros premijer Plenković izjavio, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare.

-Mislim da se dobro radi na razini države i županijskog stožera, a mi ovdje u Gradu sve jako dobro pratimo i u stalnom smo kontaktu sa svima njima. Također, htio bi naglasiti da nema nikakve potrebe za dramatiziranjem i panikom, no moramo biti odgovorni. Gradske službe su spremne za sve situacije oko koronavirusa. I dalje na području grada Bjelovara nemamo nikoga tko je pozitivan na ovaj virusa, što ne znači da neće biti tako u narednim danima– izjavio je Hrebak i nastavio.

-Grad Bjelovar će od danas otkazati apsolutno sva javna okupljanja, zatvorit ćemo za javnost Kulturni i multimedijski centar, Bjelovarsko kazalište, Gradski muzej, Narodnu knjižnicu ‘Petar Preradović’, sve sportske dvorane, društvene domove. Rad Gradske uprave će se svesti na minimum, dakle smanjit će se rad djelatnika u Gradskoj upravi i sva poduzeća pod Gradom. Tako da molim stranke da ne dolaze u Gradsku upravu već da nam se obraćaju putem telefona ili maila. Ako netko ima za platiti neki račun u Gradskoj upravi, ne mora to napraviti u roku dva tjedna ili može putem interneta – naglasio je Hrebak i nastavio.

-Ja kao gradonačelnik sljedećih dva tjedna neću primati stranke i održavat ću sastanke samo nužne za funkcioniranje grada. Djelatnike Grada ćemo poslati na stari godišnji odmor ili će zbog djece biti doma. Ako će biti potrebno, zatvorit ćemo i Gradsku tržnicu, ali za sada to nećemo učiniti – istaknuo je gradonačelnik Bjelovara.

-Vezno uz odluku vlade o odgađanju nastave u školama kao i vrtićima, obavještavamo da roditelji koji nemaju gdje ostaviti djecu na čuvanje mogu ih dovesti u školu ili vrtić gdje će biti organiziran prihvat. Cilj prevencije je smanjiti kontakt ljudi, iako su djeca najmanje izložena virusu. No, s druge strane odluka Grada je da prihvat djece predmetne nastave neće biti jer dijete od 11 godina može ostati samo doma – izjavila je zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec.