BJELOVAR – Da bjelovarsko znanje putuje na robotskim trakama Mercedesa i Porschea više i nije vijest, ali jest da će se bjelovarska tehnologija koristiti u najpreciznijim velikim zavarivačkim procesima.

Tvrtka Nopus, koja iz dana u dan širi svoje tehnološke dosege i u Bjelovaru, ovih je dana na tržište izbacila nekoliko novih vlastitih proizvoda. Riječ je o čitavom nizu različitih modela mašina za automatsko zavarivanje za koje već imaju kupce. Proteklog tjedna prisustvovali smo probnom zavarivanju najveće mašine za čiji se rad zagrijao i veliki Siemens, koji bjelovarsku uslugu treba u zavarivanju plinovoda i cjevovoda, krajnje osjetljivog posla koji će biti nakon dolaska predstavnika u Bjelovaru provjeravan u najvećim svjetskim mjernim centrima.

U bjelovarskom pogonu ponosni su na vlastite dosege i nadaju se da će jednog dana svoja znanja moći ponuditi i tvrtkama u okruženju, naravno iz njihove metalne branše. Iz razumljivih razloga ne otkrivaju cijene proizvoda, ali vlasnik Niko Nikić uvjerava da su zahvaljujući vlastitom znanju i tehnologiji daleko konkurentniji na svjetskom tržištu. To i jest, ističe, razlog zašto na njihovu adresu u bjelovarskoj poslovnoj zoni svako malo stižu predstavnici velikih tvrtki koje žele upravo njihove proizvode i usluge.

-To nije šala. To su sve unikati koje moraš izmisliti po želji kupca. Razvoj nekih dijelova trajao je i po tri godine – svjedoči Nikić.

U skoroj budućnosti se nada da će uz njihove inženjere znanja i iskustvo stjecati i učenici i studenti koji žele napredovati u svojoj struci, a učionica je već spremna. Podsjetimo, svoj ulazak u bjelovarsku Poslovnu zonu, Nopus, tvrtka koja je dio istoimene njemačke grupacije, označila je početkom proizvodnje posebnih metalnih konstrukcija pretežito za automobilsku industriju. Proces proizvodnje sastoji se od kreiranja tokarenih i glodanih poluproizvoda, zavarivanja jednostavnih dijelova u složene konstrukcije te završnom površinskom zaštitom proizvoda. S obzirom da su registrirani dobavljač za Mercedes, s kojim su ostvarili stabilne partnerske odnose, odlučili su krenuti s ponudom novih proizvoda kao što su nosači auto dijelova za robot trake u proizvodnji automobila pa su danas svoj poslovanje proširili i na Porsche.