Piše: Slavica Trgovac – Martan

Za stotinjak članova Bjelovarskog kazališta najljepša moguća čestitka povodom netom obilježenog Svjetskog dana kazališta stigla je u vidu nastupa na bjelovarskoj inačici Assiteja, susreta profesionalno upravljanih kazališta za djecu i mlade. U program je ove godine prvi put uvršten i nastup bjelovarskih glumaca, i to srednjoškolaca, koji su pred domaćom publikom još jednom izveli svoj komad “Razvalit ću te po njušci”. U elitno društvo bjelovarski kazalištarci ušli su zahvaljujući činjenici što je njihova voditeljica Maja Margareta Fabičević prošle godine kao redateljica primljena u Društvo dramskih djelatnika.

Tradicionalna Smotra

-Članstvo sam zatražila prvenstveno zbog naše djece, kako bismo mogli nastupati još više, na različitim mjestima. Već smo se prijavili na neke festivale, i to više naših skupina, te se nadamo da će nas pozvati da pokažemo što znamo – kaže M. Fabičević. U sklopu Bjelovarskog kazališta trenutno djeluje osam skupina u kojima su okupljeni glumci od šest do 19 godina starosti. Svaka od njih godišnje napravi po jednu novu predstavu.
-Pred nama je Smotra amaterskih kazališta, koja će se održati idućeg vikenda, 9. travnja. Na njoj će premijere imati tri naše skupine. Jednu predstavu je režirala prof. Nikolina Marinić, jednu Vladan Ivković, a jednu ja. Osim naših glumaca, u sklopu Smotre će nastupiti i naši dragi prijatelji iz Pučke scene u Hercegovcu i Daruvarskog amaterskog kazališta. Ovim putem pozivamo sve Bjelovarčane da dođu pogledati predstave – kaže naša sugovornica. Već tradicionalno, nakon Smotre svu pažnju voditelji skupina usmjerit će na najmlađe bjelovarske glumce koji također već sada marljivo rade na novim komadima.

Smjena generacija

-Naše predstave za djecu nedjeljom u 17 sati su uvijek dobro posjećene pa vjerujemo da će našu malenu publiku razveseliti vijest da tijekom ovog proljeća priprema čak tri premijere – najavljuje voditeljica kazališta.
Na žalost, ove godine dolazi i do smjene generacija. Mladi glumci koji igraju upravo u predstavi”Razvalit ću te po njušci” koja je prikazana na Assiteju, završavaju srednju školu te većina njih odlazi iz Bjelovara. No, M. Fabičević kaže kako će ih nastojati barem povremeno opet okupiti.
-Naši se mladi glumci uvijek rado vraćaju u Bjelovarsko kazalište. Erna Rudnički, Ivan Ožegović, pa mlada kostmografkinja Marina Horvat, koja nam je pomogla i oko priprema za jedno od novih predstava… Svi se oni uvijek rado odazovu našim pozivima i znamo da na njih uvijek možemo računati – zaključuje naša sugovornica.