Piše: Vedran Cindrić

Bjelovarsko kazalište s velikim planovima ušlo je u novu godinu, no prije samog završetka prošle bjelovarska kazališna družina na čelu s Margaretom Fabičević organizirala je jedno lijepo humano djelo. Naime, posljednja kazališno glazbena predstava u 2019. godini bila je ‘Svi za jednog jedan za sve’ čiji je zarada od predstave proslijeđena u daleku Tanzaniju.

– ‘Svi za jednog jedan za sve’ bio je fantastičan po mnogo toga. Bila je to izvrsna zabava za našu publiku i za nas same, te vrlo plemenit razlog izvođenja. Na predstavi smo mi kazalištarci i naša publika skupili 1800 kuna. S tim novcima postali smo kumovi jednom dječaku po imenu Gift J Hoza i prijatelji sirotišta Sv Ante u Tanzaniji kojeg vode naši Hrvati. Mi ćemo tom dječaku od sada svake godine pomagati, ne samo ove. Zahvaljujem publici na sudjelovanju u ovom humanom djelu, rekla nam je voditeljica Bjelovarskog kazališta Margareta Fabičević.

Gift Hoza, dječak iz Tanzanije

Dodaje da su početkom godine pokrenuli i lutkarsku sekciju za odrasle koju čine uglavnom aktivne profesorice i one koje su u mirovini. Kaže da puno očekuju od njih i da su od prvog dana iznimno aktivne u pripremanju predstava.

– U punom smo jeku s novim predstavama. Pripremamo ih čak šest što je za jedno amatersko kazalište zaista veliki zalogaj, ali marljivim radom sve ćemo stići. Prvu pemijeru ćemo imati 2. veljače u 17. sati. Predstava se zove ‘Snjegović i njegov nos’, a režirala ju je Slobodanka Martan koja je ujedno i potpisnica scenarija. Scenografiju i lutke pripremaju Marijana Hanževački, Anita Malek i članice sekcije Lutkara, otkriva nam Fabičević. Dodaje da su u kazalište došli i novi voditelji, a neki stari su se vratili.

– Pridružila nam se Jelena Ivezić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Vratio nam se i Marko Dragičević tako da nas ima dosta i ovogodišnji program će zaista biti vrhunski, zaključila je Fabičević.