Prošlo je 14 godina otkako je Bjelovar postao sjedištem županijskog Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad koji djeluje u sastavu HAZU-a. Doduše, te 2003. godine Grad i Županija donijeli su odluku o osnivanju Akademijina Zavoda, no primjereni prostor za rad u koji su se uselili upravitelj dr. prof. sc. Vladimir Strugar i njegova tajnica, pronađen je i uređen dvije godine kasnije, u dijelu zgrade bjelovarskog Veleučilišta u Ulici A.B. Šimića.

Znanstveni rad

Predano i samozatajno, izlazeći u širu javnost samo s krupnim razlozima, u ovome je prostoru, pokraj brojnih znanstvenih skupova, do sada iznjedreno devet brojeva časopisa „Radovi Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad“ te pet knjiga u biblioteci posebnih izdanja HAZU-a s povijesnim tematikama o gradu Bjelovaru, zdravstvu i drugim, do tada neistraženim, područjima. U stručnoj i široj javnosti posebice je ostao zabilježen znanstveno-stručni skup pod nazivom Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu, na kojemu su predstavljeni nepobitni dokazi o golemoj ulozi branitelja iz cijele županije u stvaranju slobodne Hrvatske.

U kalendaru rada Zavoda ni za ovu godinu ne manjka aktivnosti koje se, kaže Vladimir Strugar, postupno šire i na područja drugih županijskih gradova i općina.

-Već 4. i 5. svibnja u Velikoj Pisanici obilježavamo osme po redu Dane Ede Murtića, upotpunjene izložbom Tine Gatalice u bjelovarskoj Narodnoj knjižnici, na kojoj će se ovaj veliki slikar predstaviti sa svojom, do sada nepoznatom, ostavštinom ilustracija za školske udžbenike. Među brojnim izložbama i predstavljanja publikacija Zavoda, posebnim izdvajam veliki znanstveni skup „Odgoj i obrazovanje: interdisciplinarne perspektive“ koji će se u povodu Dana grada održati 28. rujna, pod pokroviteljstvom Grada, BBŽ i resornog ministarstva. Na njemu će se kroz 22 izlaganja znanstvenika iz područja filozofije, pedagogije, sociologije i religije progovoriti o sadašnjem obrazovnom trenutku na području naše županije, ali i šire – kaže Strugar.

 Istraživački potencijali

Na pitanje u kojoj je mjeri osnivanje Zavoda imalo uporište u znanstvenim i istraživačkim potencijalima, Strugar potvrđuje kako je ovo područje neiscrpno izvorište neistraženih tema.

-Raspolažemo i s ogromnim potencijalom stručnjaka koji svojim istraživačkim radom daju golemi doprinos znanstvenoj ostavštini našega kraja. Pri tomu se spremno odriču honorara, koji im zbog nestašice novca nerijetko ne može biti isplaćen. Jedino im je važno da njihov trud bude publiciran i time ostane trajno zabilježen te stoga Zavod zahvaljuje na njihovu entuzijazmu – kaže Strugar te napominje kako će se, bude li novca, u Zavodu zaposliti još jedan znanstvenik.

Nadolazeće aktivnosti Zavoda

*4. i 5. svibnja – Dani Ede Murtića
*9. i 10. svibnja – Dani otvorenih vrata HAZU
*22. svibnja – Izložba „Akademijin Zavod u Bjelovaru 2005.-2015.“ u Požegi
*13. lipnja – Predstavljanje trilogije dr. Ante Simonića, suradnika HAZU-a u Čazmi
*28. rujna – Znanstveni skup „Odgoj i obrazovanje: interdisciplinarne perspektive“
*25. do 30. rujna – gostujuća izložba požeškog Zavoda za znanstveni rad u Bjelovaru
* U pripremi izdavanje 10. broja Časopisa, te knjige Željka Karaule „Život i rad Rudolfa Bićanića“