Hrvatski kulturni velikan, hrvatski pjesnik koji je za svoga života zadužio bilogorski kraj, rođeni Bjelovarčanin Željko Sabol, konačno bi trebao dobiti zasluženo. Vijeće ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije odlučilo je izdati dvostruki CD s njegovim pjesmama te izraditi dokumentarac o njegovom liku i djelu.

Za one koji možda ne znaju riječ je o stvaratelju čijih je oko 150 stihova uglazbljeno, a pjevaju ih mnoge naše glazbene zvijezde. “Ostala si uvijek ista”, “Stare ljubavi”, “Prijatelji stari, gdje ste”, “Proljeće bez tebe”, “Nije bilo lako”, “Samo simpatija”, “Volim te budalo mala” i “Zagrljeni”. Prepjevi pjesama “Sedam suza” i “Ruže u snijegu”, tek su neki od njegovih poznatih stihova, a tu je i niz pjesama koje se pjevaju na svadbama i veselicama, kao primjerice “Bez rastanka suza nema” i “Šjor Bepo Kapitan”.

Idejni začetnik izdavanja CD-a je Marinko Iličić, član Vijeća ogranaka Matice hrvatske BBŽ i ravnatelj bjelovarske Knjižnice, a složno su uz njega u tom nastojanju stali svi u Vijeću, kao i Bjelovarsko-bilogorska županija. Župan Damir Bajs odlučio je i financijski i organizacijski podržati taj projekt pa su u njegovom uredu protekle srijede dogovoreni i prvi koraci ka osnivanju organizacijskog odbora u kojem će osim predstavnika Vijeća, Županije i umjetnika, mjesta biti i za gradske ljude, jer drže akteri, Sabol je prije svega Bjelovarčanin.

– To nije projekt koji se može brzo ostvariti, ali kroz godinu-dvije vjerujemo da hoće. Uz CD i dokumentarni film planiramo napraviti i koncert na kojem bi se izvodile Sabolove pjesme. Mnogi poznati glazbeni umjetnici već su rekli kako će nastupiti besplatno – istaknuo je nakon sastanka u Županiji pročelnik Vijeća ogranaka Matice hrvatske BBŽ Mato Ćurak.