Pojava terasa uz bjelovarske kafiće najsigurniji je znak približavanja ljetne sezone za čijih se vrućih dana žeđ najčešće gasi pod suncobranima. Tako u samom središtu grada gotovo i nema lokala bez postavljene terase i, unatoč tomu što ćudljivo vrijeme rijetko puni sve stolove, ugostitelji vjeruju kako će ostatak proljeća, a posebice ljeto, donijeti solidnu zaradu. Potvrđuju to i podaci Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora čiji pročelnik Ivica Markovinović procjenjuje kako se i ove godine nastavlja dosadašnji trend zahtjeva za njihovo postavljanje.

 Iste cijene

-Lani je na području grada postavljeno 45 terasa, dok smo do početka ovog mjeseca već zaprimili 32 zahtjeva, što zasigurno nije i konačna brojka. Cijene su ostale nepromijenjene, tako da u razdoblju od 1.svibnja do 30. rujna ugostitelji u prvoj gradskoj zoni dnevno plaćaju kunu po četvornom metru terase, a za one u druge tri zone predviđene su niže cijene. Istodobno, porez za korištenje javnih površina u prošloj godini je iznosio 260 tisuća kuna koje trošimo za pojedine zahvate na uređenju grada – kaže Markovinović. Premda je prijašnjih godina bilo određenih problema u naplati, dužnika je sve manje jer se mnogi odlučuju na plaćanje unaprijed, što je jednostavniji i povoljniji način, ali je i Grad s pojedinim instrumentima osiguranja plaćanja zaštitio vlastiti prihod.

 Ugostiteljska nužnost

Među onima koji je već pustio terasu „u pogon“ je i bjelovarski ugostitelj Bruno Periša koji već punih deset godina koristi ovaj ljetni „dodatak“.
-Sadašnjim cijenama koje su među najnižima u Hrvatskoj, Grad zaista izlazi u susret ugostiteljima koji u slučaju manjeg broja kišnih dana mogu tijekom ljeta napraviti solidan posao. Istina, više se radi, ali terase su postale nužnost jer više privlače goste od zatvorenih prostora, što znači kako je njihovo postavljenje glavni preduvjet dolaska posjetitelja. Kao i mnogi, korištenje plaćam unaprijed, tako da na kraju svakog mjeseca imam „čiste račune“ – kaže Periša.

Pri tome dio ugostitelja postavlja pitanje mogu li očekivati neke popuste u plaćanju ako, poput jednog od prijašnjih ljeta, zaredaju kiše i svedu zaradu na minimum. Kako je potvrdio pročelnik Markovinović, ta pogodnost nije predviđena, a ugostiteljima jedino ostaje mogućnost „skinuti“ terasu.