Gledajući iz poslovnog kuta, u godini Svjetskog prvenstva nogomet je najvažnija stvar na svijetu jer se okreću ogromne količine novca. Mnogi zarađuju, od trgovačkih centara s televizorima i navijačkim rekvizitima do turističkih agencija, avio kompanija, restorana i kafića. Na primjer, pojedina istraživanja su pokazala da je za vrijeme prvog tjedna Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine prodaja slanih grickalica skočila za 13 posto, čokolade za 37 posto, a piva za 51 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. stoga je više nego jasno da se tu vrte ozbiljne cifre.

Budući da je Bjelovar ‘grad kafića’ kontaktirali smo nekoliko voditelja ugostiteljskih objekata koji su nam potvrdili da je promet zbog Svjetskog prvenstva osjetno skočio.

-Osjeti se da je Svjetsko nogometno prvenstvo. Imamo šank ispred video zida i za vrijeme utakmica, a posebno kada igra Hrvatska pivo se jako dobro prodaje. Pogotovo je ludo bilo za vrijeme prve tekme protiv Nigerije, a očekujem veliku gužvu i u nedjelju kada igramo protiv Danske – izjavio je Vanja Čale, voditelj snack kavane ‘Ritam grada’. Zoran Matić, voditelj poznatih bjelovarskih kafića na korzu ‘Story’ i ‘Public’ kaže da se pivo zbog Svjetskog prvenstVa prodaje kao ni jedno ljeto.

-Nije to sada nešto ekstra i sve će se to vratiti na staro kada prođe Svjetsko prvenstvo, ali svakako da je prodaja piva i ostalih pića porasla u posljednjih dva tjedna. Posebno se to vidi kada igra Hrvatska, tada se uvijek moramo pojačati s pivama – izjavio je Matić. Dugogodišnji bjelovarski ugostitelj i vlasnik kafića ‘Cappuccino’ Denis Horvat gdje se uvijek u velikom društvu gledaju utakmice kaže da pivo ide u potocima i to ne samo za vrijeme utakmica Hrvatske reprezentacije.

-Ma prodaja pića je iznimno narasla. Svi vole gledati tekme u društvu uz hladno pivu. Kada igra Hrvatska kafić je krcat, piva i ostala piće se jako dobro prodaju, no i kada ne igra Hrvatska nego je neka druga atraktivna utakmica, također se okupi veliki broj gostiju. Ma, samo neka Hrvatska ide što dalje, bit ćemo sretni i privatno i poslovno – zaključio je Horvat.  (vec)