Uz brojne projekte i aktivnosti kojima se IV.osnovna škola Bjelovar može pohvaliti, ove školske godine provodi se i Erasmus + KA 1 projekt „Bolja škola za bolju budućnost“.

Zahvaljujući visokoj kvaliteti projektnog prijedloga (dodijeljeno je 97 od ukupno 100 mogućih bodova za kvalitetu), koji su izradili petero motiviranih učitelja, Agencija za mobilnost i programe Europske unije odobrila je projekt te su osigurana financijska sredstva za njihova stručna usavršavanja u inozemstvu.

Četiri mobilnosti u Irskoj

Do sada su odrađene četiri mobilnosti u Republici Irskoj iz koje su se učitelji vratili puni znanja i pozitivnih dojmova. Učitelj Informatike Neven Kudumija početkom rujna sudjelovao je na petodnevnom tečaju na kojemu je upoznao nove načine programiranja i izrade aplikacija, primjenjive u radu s učenicima. Karolina Šteković-Junković, Danijela Jambrušić i Daniela Nejašmić, učiteljice Engleskoga jezika, u mjesecu studenom sudjelovale su na tri zanimljiva sedmodnevna tečaja.

Unaprijedile su svoja znanja o metodologiji obrade kulturoloških sadržaja kroz problemsku nastavu, raznovrsnoj upotrebi IK tehnologije u radu s učenicima i upoznale inovativan pristup CLIL (Content and Language Integrated Learning) koji se bazira na integriranom učenju sadržaja predmeta i stranog jezika. Posljednja mobilnost odvijat će se tijekom siječnja 2018. godine kada će Mihaela Javurek, učiteljica Njemačkoga jezika, odputovati u Berlin na usavršavanje na kojemu će steći znanja o tome kako što kvalitetnije uvrstiti i obrađivati kulturološke izvore u nastavi i približi učenicima kulturu zemalja njemačkoga govornog područja.

Nova znanja podijelili s učenicima

Same mobilnosti nisu krajnji cilj projekta već samo sredstvo koje će učiteljima omogućiti stjecanje novih znanja i vještina potrebnih za unaprjeđenje kurikuluma škole. Sve naučeno, učitelji će podijeliti sa ostalim obrazovnim djelatnicima unutar i izvan škole, a što je najbitnije, upotrebljavat će u svom radu s učenicima. Uključivat će ih u međunarodne projekte, upotrebljavati razne web alate, poticati razvoj inovativnosti, stvaralaštva, rješavanja problema, razvoj kritičkog mišljenja, poduzetnosti, informatičke pismenosti, socijalnih i jezičnih kompetencija, i naglašavati kulturne ljepote drugih zemalja.

Sudjelovanjem u Erasmus + programu, učitelji su stekli brojna poznanstva i prijateljstva te su s kolegama iz drugih europskih zemalja razmijenili iskustva i mišljenja o obrazovnim sustavima diljem Europe. Dogovoreni su i prvi projekti kao i suradnja u budućnosti. Posjetili su brojne kulturne znamenitosti Dublina, uživali u neuobičajeno lijepom vremenu i čudili se odjevnim kombinacijama lokalnog stanovništva. Svoju prekrasnu Erasmus + avanturu proživjeli su okruženi irskom svakodnevicom, kulturom, znamenitostima i osebujnim Ircima o kojima će još dugo pričati sadašnjim, a i budućim generacijama učenika. (Daniela Nejašmić)