Na Županijskom sudu u Velikoj Gorici prošlog je tjedna počelo ponovljeno suđenje Bjelovarčaninu Marku Grgiću (55), kojeg se tereti za trostruko ubojstvo u Kutini počinjeno prije gotovo dvadeset godina. U noći s 8. na 9. listopada 1998. godine u obiteljskoj kući u Kutini netko je ubio Renata Serdarušića (32) i Ingrid Šipek – Serdarušić (23), vlasnike mjenjačnice iz Kutine te djelatnika mjenjačnice Gorana Cvrteka (25), koji je te noći također bio u kući u Ulici A. G. Matoša. Svo troje policija je sljedećeg jutra pronašla s dva metka u glavi, a iz mjenjačnice je nestalo nešto više od 450 tisuća kuna. Tko je oduzeo živote ovim mladim ljudima do danas nije poznato, a upravo su Bjelovarčanin Grgić te državljanin BiH Neđo Ajnarić prije 12 godina na Županijskom sudu u Sisku osuđeni na maksimalne kazne zatvora i obojica su osuđeni na 40 godina zatvora.

No, gotovo osam godina kasnije, u lipnju 2012. godine Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da se sudski postupak mora ponoviti, što je bilo prvi puta da je netko osuđen na najtežu kaznu zatvora u Hrvatskoj izašao na slobodu. Točno osam i pol godina otkako je završio iza rešetaka, odnosno u travnju 2014. godine Grgić je pušten na slobodu iz zatvora u Lepoglavi i u ovom ponovljenom postupku 55-godišnji Bjelovarčanin brani se sa slobode. Slučaj je iz Siska premješten u Veliku Goricu, gdje će Grgić i Ajnarić ponovno imati priliku pokazati da su nepravedno osuđeni i da su dobar dio života ni krivi ni dužni proveli iza rešetaka, dok će Županijsko državno odvjetništvo iz Velike Gorice pokušati dokazati da je činjenični opis iz optužnice kojom ih se tereti istinit.

Nevjerojatan zaplet

-Suđenje je započelo, no rasprava je odgođena i nastavit će se na jesen kada će krenuti izvođenje dokaza i ispitivanje svjedoka – izvijestio nas je glasnogovornik Županijskog suda u Velikoj Gorici Ante Zeljko.

Inače, priču Marka Grgića posebno je pratio ugledni istraživački novinar iz Osijeka Drago Hedl, koji je ovu gotovo pa filmsku priču s još uvijek neizvjesnim završetkom prvi predstavio javnosti prije nekoliko godina. Grgić, koji danas živi u Bjelovaru, dan nakon trostrukog ubojstva u Kutini bio je u vinogradu svojih prijatelja i zajedno sa suprugom pomagao u berbi grožđa. Grgić je policiji bio sumnjiv jer je poznavao ubijene supružnike i znao ih je posjećivati, surađivali su u preprodaji deviza, a nakon što ga je policija uhitila sljedećeg dana pregledana je njegova kuća, kao i kuća i pomoćne prostorije njegovih roditelja. A u njihovom starom hladnjaku policija je pronašla 454050 kuna!

To je bilo dovoljno policiji da pritvori Grgića i osumnjiči ga za trostruko ubojstvo, a unatoč tome što je tog kobnog dana bio u Banja Luci, njegov alibi nije bio uvjerljiv policiji. Tim više jer je policija navodno imala zabilješku ophodnje koja je njegov automobil u vrijeme kada je počinjeno ubojstvo, uočila u neposrednoj blizini kuće Serdarušića. Zbog nedostatka čvrstih dokaza, Županijski sud u Sisku je još 2000. godine oslobodio Grgića optužbe za trostruko ubojstvo i nakon 20 mjeseci boravka u istražnom zatvoru, 55-godišnjak je bio na slobodi. No, pet godina kasnije Vrhovni sud tu je presudu poništio i vratio slučaj na ponovno suđenje, a Grgić je ponovno završio iza rešetaka.

Gluhi svjedok

Zbog bolesti je ubrzo završio u zatvorskoj bolnici, gdje se i dogodio nevjerojatan, gotovo pa filmski preokret. Grgić je ondje dijelio ćeliju s više osoba, kao i s tada 55-godišnjim Stevom Štulom iz Grubišnog Polja, ali i Banjolučanin Ajdarić. Nakon što se Štula, koji je u zatvoru završio zbog pokušaja ubojstva, vratio u Zatvor u Bjelovaru, ubrzo je policiji prijavio kako ima važna saznanja o trostrukom ubojstvu u Kutini. Slušajući razgovore Grgića i Ajdarića navodno ih je čuo dok su detaljno prepričavali kako su počinili ubojstvo u Kutini. Upravo njegov iskaz bio je jedan od ključnih dokaza da se Grgića i Ajdarića osudi na maksimalne zatvorske kazne u ponovljenom suđenju, unatoč tome što je psihijatrijski vještak Štulu opisao kao osobu s histrionskim poremećajem ličnosti, koja je u invalidsku mirovinu otišla zbog oštećenja sluha.

Nakon što je optužen i Ajdarić, svota koja je nestala iz sefa optužnicom se udvostručila na gotovo milijun kuna, a obojica su na koncu osuđeni na kazne zatvora od 40 godina. Zasigurno bi i Grgić i Ajdarić ostatak života proveli iza rešetaka da žalbe nisu vukli sve do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, a kakvu će odluku donijeti sudsko vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici predvođeno sutkinjom Natašom Brleković trebali bismo saznati do kraja godine. (sg)