BJELOVAR – Još se sjećamo prošlogodišnjeg slučaja iz zagrebačkog Trnja kada je jedan stanovnik provalio za vrijeme poplave u ustavu kako bi podignuo branu. Primjenom inovacije Bjelovarčanina Davora Predavca to bi se radilo elektronički. Sustav dojave i zaštite od poplava mogao bi poboljšati uređaj koji je upravo on osmislio. Zanimanje su već pokazali stručnjaci iz Velike Britanije. Davor je razvio aplikaciju, odnosno uređaje koji dojavljuju razinu vode Centru za upravljanje katastrofama pa i satelitom, ondje gdje nema zemaljskih veza. Ideju o kontaktnim i bez kontaktnim senzorima za dojavu o poplavama razvio je na praksi u Velikoj Britaniji.

– To može biti prvo upozorenje, drugo pa onda da se postave barijere na vrijeme i spriječe ogromne štete. Imali smo slučaj s instalacijom u Engleskoj gdje smo postavili dva uređaja kako bi se spriječila poplava hotela. Instalirani su prozori, vrata i barijere i uređaj za dojavu poplava. Razvili smo nekoliko Internet of Things uređaja koji mjere razine vode na različite, kontaktne i beskontaktne, načine te dojavljuju podatke na IoT Platformu za prikupljanje podataka. Nakon toga ćemo ih integrirati u profesionalnu platformu za upravljanje u katastrofama, naziva I-REACT – pojašnjava mladi stručnjak.

Davor je inovator svjetskog glasa

Inovacija je prijavljena na europski natječaj te je vrlo brzo dobila zeleno svjetlo i nepovratnih 200 tisuća eura te zlatnu medalju na sajmu INOVA2020.  Daljnji korak je komercijalizacija. Iako je uređaj još u razvoju, da je riječ o inovaciji koja bi mogla u stalnu primjenu svjedoči veliko zanimanje stranaca.

– Trenutačno imamo interese dviju engleskih tvrtki koje se bave zaštitom od poplava te nadzorom zemlje putem satelita, no nedavno smo dobili i poziv da sudjelujemo u slovenskom projektu za detekciju poplava u pametnim gradovima. Obavljamo testiranje i optimiziranje rada uređaja do lipnja ove godine, nakon čega bismo krenuli u manju proizvodnju serijskih uređaja. Uređaj koji mi razvijamo je sve više tražen jer će raditi na više mreža. Imat će dugotrajnu bateriju, od pet do sedam godina, što je veoma traženo – kaže Davor.  Za uređaj se zanima i komisija za rijeku Savu koja djeluje u pet država, a u dogovoru s MUP-om, kada završi testiranje postavit će nekoliko kao pilot projekt. Inače, Davor Predavec uz to što ima vlastitu tvrtku i obrt radi i kao vanjski suradnik za jednu belgijsku tvrtku ulaže i u nastavak vlastitog obrazovanja. Nakon završenih pet godina studija Telekomunikacija i Računala na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu trenutačno studiram na doktoratu u Ljubljani, na usmjerenju “Zaštita okoliša”. (S. Klinac)