Pravo vatreno krštenje spasilačka služba na bjelovarskim bazenima imala je već prvih dana otkako je započela kupališna sezona. U nedjelju poslijepodne, oko 17 sati, spasitelj i trener u Bjelovarskom plivačkom klubu Matija Bačić zapazio je kako se na dnu bazena nalazi čovjek koji ne pokazuje znakove života. Odmah je reagirao, skočio u bazen, izvukao ga van i počeo reanimirati.

-Čovjek je na dnu bazena već bio potpuno skrvčen, a kad smo ga izvukli van, na rub bazena, već je poplavio. Nije davao nikakve znakove života i započeo sam s reanimacijom – prisjetio se tog šokantnog trenutka Bačić, koji je već drugu godinu trener u BPK i licencirani spasitelj.

-Oživljavanje je trajalo neko vrijeme, pumpali smo mu srce i nakon nekoliko serija masaža srca i umjetnog disanja, počeo je davati znakove života. Poslije još jedne serije oživljavanja se ispovraćao i izbacio iz sebe vodu koje se nagutao, a kako je kolega odmah pozvao hitnu pomoć, unesrećeni je prevezen u bolnicu, gdje je zbrinut i već isti dan smo dobili informaciju da se dobro oporavlja – istaknuo je Bačić, dok drugi spasitelji i treneri koji su već godinama na bjelovarskom bazenu sličan slučaj ne pamte. Bilo je i ranijih godina situacija kad su morali skakati u bazen i spašavati one koji su se počeli utapati, no još nikada nije bilo potrebe za reanimacijom.

-Ulaganje u edukaciju i u osposobljavanje spasilačke službe pokazala se i više nego opravdanom, no svejedno se nadam da sličnih intervencija u budućnosti neće biti. Još jednom bismo apelirali na sve kupače da budu odgovorni, da ne ulaze u veliki bazen ukoliko ne znaju plivati i da ne ulaze u vodu dok su pod utjecajem alkohola – apelira na sve predsjednik Bjelovarskog plivačkog kluba Marko Mihalinec.