BJELOVAR – Na današnjoj konferenciji za novinare bjelovarski SDP oštro je osudio ustaško znakovlje na povijesnom spomeniku Vojina Bakića te upozorio na reviziju povijesti koja je počela još početkom devedesetih.

-Nažalost, svjedočimo nemilim scenama pojedinaca ili grupa koji veličaju mračno razdoblje naše povijesti. No, još je veći problem što se u Gradu toleriraju nedopustive stvari, a to je da u Bjelovaru imamo dvije ulice ustaških dužnosnika. Dakle, to je Ulica Julije Makaneca, osobe koja je za vrijeme NDH-a i ustaškog režima obavljala dužnost ministra te Ulica Stipe Javora, jednog od osnivača ustaškog pokreta – izjavio je gradski vijećnik SDP-a Nenad Nekvapil. Dodaje da je takav naziv ulica nedopustiv te traži od Grada da se pokrene postupak preimenovanja ulica.

-Predstavnici ustaškog pokreta nemaju svoje mjesto u gradu Bjelovaru. Mi smo multikulturalan grad koji osuđuje taj zločinački režim i nadam se da će se pokazati dobra volja po tom pitanju – naglasio je Nekvapil. Dodaje da ovotjedni incident na Boriku treba što glasnije osuditi tako da se takve stvari više ne ponavljaju.

-Ovo što se dogodilo na Boriku je već treći vampirski bal nad nevinim žrtvama. Prvi je bio za vrijeme II. svjetskog rata kada su nevine žrtve ubijene, drugi početkom devedesetih kada je spomenik Vojina Bakića raznesen i sada treći put kada je spomenik išaran ustaškim znakovljem. Tražimo od policije da pronađe počinitelje i da se na adekvatniji način brine o djelima Vojina Bakića čiji je kip i u Gudovcu srušen – istaknuo je Nekvapil. Također dodaje da se trebamo što više ugledati na zemlje koje imaju nultu stopu tolerancije prema simpatizerima fašizma.

Na novinarsko pitanje kako to da gradski SDP kada je bio u koalicijskoj vlasti nije promijenio naziv tih ulica te da li je tada ta stranka prešutno odobravala ta imena, Nekvapil je bez rukavica odgovorio.

-Izgubili smo izbore zato što neke stvari nismo dobro radili i narod nas je kaznio. Mi to priznajemo i radimo na ispravljanju svojih pogrešaka. Ali ne možemo se stalno posipati pepelom. Treba vidjeti što je bilo dobro, a što nije. Nije bilo dobro što nismo promijenili imena ulica, ali tu smo da to ispravimo.(vec)