Ohrabreni dobrim financijskim rezultatima u zadnje dvije godine čelnici Bjelovarskog sajma pokrenuli su ciklus ulaganja u infrastrukturu i izgled sajamskog prostora, koji će 12. Pčelarski sajam dočekati sa bitnim izmjenama. Oko 150 izlagača iz 15 zemalja ove će godine svoje proizvode izlagati u grijanom prostoru čime je i njima i posjetiteljima uvelike podignut standard sajmovanja.
Sve iz vlastitog džepa
– Riječ je o ulaganju vrijednom 300 tisuća eura čime smo uveli grijanje u halu broj 8 gdje se održava glavnina Pčelarskog sajma. Time više ne ovisimo o vremenskim uvjetima i naši izlagači i posjetitelji će imati puni komfor. Inače ciklus ulaganja pokrenut prošle godine ukupno je vrijedan dva milijuna kuna i sada smo negdje na pola puta i utrošenog novca – kaže direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac.
Za suvlasnike Bjelovarskog sajma, Bjelovarsko – bilogorsku županiju i Grad Bjelovar, jako je važno što sajam po prvi put ulaže u infrastrukturu iz vlastitih sredstava, bez ijedne kune kredita.
– S pozicije suvlasnika to su odlične vijesti, a kako Bjelovarski sajam služi i promicanju gospodarstva bitno je da se vide pomaci u ponudi. Činjenica da smo krenuli u veliki investicijski ciklus pokazuje da slušamo što naši posjetitelji traže. Uredili smo glavni ulaz na sajam, a što se tiče Pčelarskog sajma otklonjena je glavna primjedba, a to je grijanje u izložbenom prostoru i sanitarni čvor koji je također uređen – istaknuo je župan Damir Bajs.
Punu potporu pokrenutim ulaganjama u sajamski prostor dao je i gradonačelnik Antun Korušec.
Podizanje standarda sajmovanja
– Držim da je Bjelovarski sajam dosegnuo svoj optimum po veličini izložbenog prostora i broju posjetitelja koji ga svake godine obilaze. Tu više nema potrebe za širenjem i treba se okrenuti uređivanju samog prostora, ulaganju u infrastrukturu i poboljšanje uvjeta sajmovanja. To se ovakvim ulaganjima i čini – kazao je gradonačelnik Korušec.
Ulaganja je omogućila financijska konsolidacija sajma i pozitivno poslovanje zadnje dvije godine. Takav se trend očekuje i nadalje.
– U 2014. godini smo zabilježili dobit od pola milijuna kuna, a za prošlu godinu se još izrađuje izvješće, no očekujem da ćemo također iskazati dobit – zaključuje direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac.

Dobili novih 500 kvadrata
Osim uvođenja grijanja u tijeku su i drugi, manji radovi na sajmu koji će postojeći prostor još bolje iskoristiti.
– Riječ je o navozu za traktore koji je izgrađen za potrebe nekadašnje farme, a mi ga nikada nismo koristili za potrebe sajma. Stoga je to srušeno i uklonjeno i time se smo dobili dodatnih 500 kvadrata atraktivnog izložbenog prostora u središtu sajma – kaže direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac i dodaje kako je taj novi prostor već iznajmljen za buduće manifestacije.